Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μειώνονται τα φυσικά καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων στη Μ. Βρετανία

26/5/2022 1:36:39 πμ
Σημειώνεται όμως αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συρρικνώθηκε από το 2019 ο αριθμός των φαρμακείων που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες, σύμφωνα με στοιχεία του Βασιλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε αντίθεση, τα λεγόμενα «ανεξάρτητα» φαρμακεία (που δεν ανήκουν σε αλυσίδες) κερδίζουν σημαντικό έδαφος. Τα φαρμακεία αυτά «άνθισαν» τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς αυξήθηκαν κατά 307 και καλύπτουν σήμερα περίπου το 40% της αγοράς. Σημειώνεται ότι σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι φαρμακοποιοί που έχουν από 1 έως 5 φαρμακεία, ωστόσο το 79,7% αυτών είναι ιδιοκτήτες μόνο ενός καταστήματος.

Από την άλλη μεριά, η υποχρηματοδότηση από την πολιτεία σε συνδυασμό με τις πιέσεις που υπέστη το επάγγελμα λόγω της πανδημίας ανάγκασαν τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου (αλυσίδες) να κλείσουν 531 φαρμακεία σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2019, με το 2020 να σημειώνεται η σημαντικότερη μείωση στον αριθμό των φαρμακείων.

Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών φαρμακείων και των ψηφιακών εφαρμογών

Οι ασθενείς φαίνεται πως επιλέγουν την εξ αποστάσεως πώληση φαρμάκων, στις περιοχές όπου επιτρέπεται (δηλ. μόνο στην Αγγλία), με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες σχεδόν να διπλασιάζονται από το Μάρτιο του 2020 έως το Μάρτιο του 2022 και τα τεμάχια να σημειώνουν 301% αύξηση από το 2016. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία Boots ενίσχυσαν τα ψηφιακά τους μέσα και τις online ιατρικές υπηρεσίες τους, ενώ οι ηλεκτρονικές τους πωλήσεις φέτος έφτασαν στο 60% σε σύγκριση με την προ-Covid εποχή. Στο ίδιο κλίμα και η αλυσίδα Lloyds Pharmacy σημειώνει οκταπλάσια αύξηση των εσόδων -κατά 731%- από το διαδικτυακό φαρμακείο Lloyds Direct και αποτελεί σήμερα το 2ο online φαρμακείο της χώρας, μετά το Pharmacy2U.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο