Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μειώνονται πανευρωπαϊκά οι πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών

19/10/2018 3:43:22 μμ
Αποδοτικά κρίνει ο ΕΜΑ τα μέτρα για τη συνετή χρήση φαρμάκων στα ζώα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται πως έχουν προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της βακτηριακής αντοχής που εστιάζουν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων στα ζώα.


Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), οι συνολικές πωλήσεις κτηνιατρικών αντιμικροβιακών φαρμάκων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20% μεταξύ των ετών 2011-2016, δίνοντας συνέχεια στην πτωτική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.


Κατά τον ΕΜΑ, οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης σε συνδυασμό με τις εθνικές εκστρατείες που προωθούν τη συνετή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, απέδωσαν και αποδίδουν καρπούς.


Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη –της τάξης του 40% περίπου– είναι η πτώση στις πωλήσεις των πολυμυξινών για κτηνιατρική χρήση, μια κατηγορία φαρμάκων που περιλαμβάνει την κολιστίνη. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ως τελευταίας γραμμής θεραπεία σε βακτηριακές λοιμώξεις ανθεκτικές σε άλλα αντιβιοτικά.


Επίσης, οι πωλήσεις κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι πωλήσεις κινολονών μειώθηκαν κατά 13,6%.


Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι ομοιογενής: Οι 16 από τις 25 χώρες, που έδωσαν στοιχεία για ολόκληρη την περίοδο 2011-2016, σημείωσαν πτώση των πωλήσεων των κτηνιατρικών αντιβιοτικών φαρμάκων κατά 5% ή περισσότερο. Έξι χώρες σημείωσαν αύξηση κατά περισσότερο από 5% στις πωλήσεις την ίδια περίοδο.

Τι είναι η έκθεση ESVAC

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν μέρος της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εποπτείας της Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption - ESVAC), η οποία δίνει λεπτομερή στοιχεία για τις πωλήσεις του 2016 και καταγράφει τις ετήσιες μεταβολές στην κατανάλωση κτηνιατρικών αντιβιοτικών φαρμάκων που χρονολογούνται από το 2010.

Το πρόγραμμα ESVAC ξεκίνησε από τον EMA τον Απρίλιο του 2010, ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει μια εναρμονισμένη προσέγγιση για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων από κράτη μέλη της Ε.Ε. σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα. Η έκθεση ESVAC εκδίδεται κάθε χρόνο.


Για τη φετινή (8η) έκθεση ESVAC συγκεντρώθηκαν στοιχεία συνταγογραφήσεων κτηνιατρικών αντιβιοτικών από 30 χώρες της Ε.Ε. συν την Ελβετία (την πρώτη φορά που συντάχθηκε η έκθεση είχαν συμμετάσχει μόνο 9 χώρες). Από αυτά, 25 κράτη-μέλη κατέθεσαν στοιχεία για ολόκληρη την περίοδο 2011-2016.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών