Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μειώνεται η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα;

7/9/2018 9:35:34 πμ
Τι προβλέπει η επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο REAL FM αποκάλυψε ότι βασικός στόχος του υπουργείου του για την «επόμενη μέρα» των μνημονίων είναι να μειωθεί –σταδιακά– η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους.


 Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, στο πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι καταρχάς να καταργηθεί το «1 ευρώ ανά συνταγή» και στη συνέχεια να μειωθεί η συμμετοχή σε ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα και σε εκείνους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Βέβαια, έχει ήδη καταργηθεί η συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα όταν επιλέγονται γενόσημα φάρμακα.

 

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός είπε: «Κάνουμε ένα σχέδιο τώρα, πρώτον σε πρώτη φάση πάμε να καταργήσουμε το 1 ευρώ ανά συνταγή που είναι μια μικρή αλλά νομίζω σημαντική επιβάρυνση για ανθρώπους που παίρνουν κάθε μήνα φάρμακα κλπ. Προγραμματίζουμε μία ελάφρυνση στη συμμετοχή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με βάση κριτήρια χρονιότητας στη λήψη φαρμάκων».

 

Στόχος της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι, όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός, «πρώτον να υπάρξει μια σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας, δηλαδή να πάμε σε μία αύξηση των δημοσίων δαπανών. Ο δεύτερος (σ.σ. στόχος) είναι να μειώσουμε ανισότητες που υπάρχουν σήμερα, γιατί υπάρχουν αρκετές στη φροντίδα –παρότι κάναμε αυτή την πολύ σημαντική παρέμβαση με την κάλυψη των ανασφάλιστων, η οποία θεωρώ ότι είναι τομή όντως στην υγειονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας– χρειάζεται αυτό να υλοποιηθεί με μεγαλύτερη πληρότητα και να περιοριστούν οι δυσκολίες που έχει κάποιος κόσμος να απευθυνθεί στο σύστημα υγείας, είτε λόγω μεγάλων αναμονών που υπάρχουν στα νοσοκομεία, είτε λόγω δυσκολιών μετακίνησης και ευχερούς πρόσβασης είτε λόγω οικονομικών επιβαρύνσεων. 'Αρα, προσπαθούμε να μειώσουμε τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος στο φάρμακο…».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του