Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μειωμένη χορήγηση στατινών προβλέπουν νέες αμερικανικές οδηγίες

4/9/2014 10:25:22 πμ
Μόνο 15% περισσότεροι ασθενείς θα ξεκινήσουν στατίνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέες κατευθυντήριες οδηγίες στις ΗΠΑ για τη χρήση των στατινών κατά των καρδιαγγειακών ασθενειών μειώνουν τον αριθμό των ασθενών που είναι κατάλληλοι για τη λήψη της συγκεκριμένης θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, το 2013, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας από κοινού δημοσίευσαν νέες προδιαγραφές για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αντικαθιστώντας τις οδηγίες που ίσχυαν από το 2001.

 

Σε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπιστώνεται ότι με τις νέες οδηγίες φαίνεται πως μόνο 15% των ασθενών με αυξημένη χοληστερόλη θα προστεθούν επιπλέον στους ήδη υπάρχοντες ασθενείς που ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο Dr. Kevin Johnson, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Διαγνωστικής Ραδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, σε συνεργασία με το Dr. David Dowe από το Atlantic Medical Imaging, στο Galloway του New Jersey, μελέτησαν 3.076 ασθενείς, στους οποίους εφάρμοσαν και τις δύο οδηγίες (παλιές και νέες), προκειμένου να ξεκαθαρίσουν πότε οι ασθενείς πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με στατίνες.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως οι νέες οδηγίες είναι καλύτερες στη διάκριση των ασθενών με λίγη ή καθόλου αθηρωματική πλάκα και εκείνων με μεγαλύτερη αθηρωμάτωση. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των μετρήσεων προέκυψε για τους ασθενείς με αυξημένη LDL χοληστερίνη. Οι παλιές οδηγίες εστίαζαν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ οι νέες οδηγίες ξεφεύγουν από την προσέγγιση αυτή, παρότι οι γιατροί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν ένα συγκεκριμένο στόχο για τα επίπεδα της χοληστερίνης, δήλωσε ο Johnson. Πρόσθεσε δε πως τελικά 15% περισσότεροι ασθενείς θα ξεκινήσουν στατίνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.


Οι ερευνητές, σημείωσαν ότι χρησιμοποίησαν ως καθοριστικό παράγοντα στη μελέτη την επίπτωση από την στεφανιαία αθηρωματική πλάκα, έναντι των καρδιακών συμβαμάτων. Θα χρειαστεί όμως και επόμενη μελέτη για την αξιολόγηση των νέων οδηγιών με νεότερα στοιχεία.

 


Πηγές: iatronet.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων