Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Μεγάλη διεθνής έρευνα για την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη

27/1/2012
Στους φαρμακοποιούς στρέφονται οι Έλληνες για τα προβλήματα της υγείας τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Διεθνή έρευνα με στόχο τη συγκριτική μελέτη των αντιλήψεων και εμπειριών του κοινού ως προς θέματα που αφορούν την υγεία και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε κάθε χώρα, πραγματοποίησαν εταιρείες-μέλη του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας Αγοράς IriS (International Research InstituteS), το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη FOCUS-BARI.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2011, σε 22.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, με κοινό ερωτηματολόγιο, σε 28 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία και Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η σωματική άσκηση, οι μολυσματικοί παράγοντες σε τρόφιμα και νερό, ο ανεπαρκής ύπνος, ο τρόπος διατροφής και η κληρονομικότητα, αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο τους κυριότερους αντιλαμβανόμενους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Κατά την άποψη των Ελλήνων, πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας επιρροής της υγείας είναι το άγχος, ενώ σε σχέση με τα διεθνή αποτελέσματα, στη χώρα μας θεωρούνται περισσότερο σημαντικοί παράγοντες το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της ζωής. Αντίθετα, λιγότερο σημαντικοί παράγοντες για τους Έλληνες είναι η χρήση των φαρμάκων και η κακή ποιότητα ύπνου.

Καλό θεωρεί η πλειοψηφία των συμπολιτών μας το επίπεδο της υγείας τους, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο αποτυπώνονται στη χώρα μας και οι δείκτες των συνηθέστερων χρόνιων νοσημάτων.

Σε παγκόσμια κλίμακα μόνο 2 στους 6 πολίτες θεωρούν ικανοποιητικό το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους. Με ποσοστά μεγαλύτερα του μέσου όρου σημειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης σε χώρες της Ασίας, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Απογοητευμένοι εμφανίζονται 8 στους 10 Έλληνες που δηλώνουν ότι το Ε.Σ.Υ. οδεύει ή βρίσκεται σε κρίση.

Ως προς τη χρήση ιατρικών ειδικοτήτων ή και εξειδικευμένων επαγγελματιών, παρατηρούμε ότι σε σύγκριση με τα διεθνή στοιχεία, οι πολίτες στη χώρα μας απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε φαρμακοποιούς (63% στην Ελλάδα έναντι 45% διεθνώς) και σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ σε σχέση με το μέσο όρο οι Έλληνες απευθύνονται σε μικρότερο βαθμό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, μαίες κλπ) αλλά και σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής.

Βασικοί φορείς πληροφόρησης όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, είναι για τους Έλληνες οι εξειδικευμένοι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Σε σχέση με τη διεθνή τάση, οι Έλληνες απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας, καθώς και σε σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους ξένους αφιερώματα για την υγεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα ΜΜΕ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά
Ένωση Βιοπαθολόγων: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της χρήσης των self tests
Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την πρόεδρο Χ. Νικολάου
Δ. Μιχαηλίδου: Το 2021 θα εκπονήσουμε σχέδιο 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
Η υφυπουργός εργασίας συμμετείχε στη συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία που διοργάνωσε το ACG Institute
Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel