Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Με αποχώρηση από την Ελλάδα απειλούν οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες

14/11/2018 9:19:29 πμ
Οι χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και οι έμμεσοι φόροι ασφυκτιούν την αγορά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Το PhRMA Innovation Forum εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις τις οποίες συνεχίζει να επωμίζεται η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία και τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα της τιμολόγησης και του υπολογισμού του clawback.


Όπως επισημαίνουν τα μέλη του «από το 2013 και κλιμακούμενα, οι επιστροφές σε clawbacks και rebates αυξάνονται συνεχώς ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι οι καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που τους επιβάλλεται.


Δυστυχώς σήμερα δεκάδες εταιρείες του τοπικού φαρμακευτικού κλάδου αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές σε clawback και rebate οι οποίες τους έχουν επιβληθεί, μη έχοντας προχωρήσει στην καταβολή τους, όχι επειδή το θέλουν ούτε επειδή απαραίτητα επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τα οικονομικά τους δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη βιώσιμη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά.


Εμείς αντιθέτως, ως φορέας που εκπροσωπεί τοπικά τη διεθνή καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, με αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις μας έναντι της Πολιτείας. Ωστόσο, επειδή για εμάς πολύ περισσότερο λόγω υψηλών μεγεθών η κατάσταση είναι οριακή, δε μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε ότι η απρόσκοπτη λειτουργία μας θα συνεχιστεί.


Ως Pharma Innovation Forum, προφανώς και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με βάση την αρχή της πρόσβασης του συνόλου των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, πέρα από κάθε λογική, οι υφιστάμενες συνθήκες είναι ασφυκτικές και κάθε άλλο παρά δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας και συνέχειας στην παρουσία μας.


Καταστούμε σαφές πως η προτεινόμενη πολιτική τιμολόγησης που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι πλήρως απορριπτέα για πολλούς λόγους που αφορούν επίσης την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα στους ασθενείς και επιπλέον έχουν εκτενώς εξηγηθεί στους αρμοδίους. Επίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να εισαχθεί μια νέα μορφή clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, είναι καταστροφική και απορριπτέα με απόλυτο τρόπο. Η προσχηματική μετατροπή του clawback σε ένα νέο επιπλέον rebate θα είναι ολέθρια για τη διάθεση και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Νέων αλλά και υπαρχόντων.


Στα πλαίσια αυτά, όπως υπεύθυνα κάνουμε πάντοτε, θα καταθέσουμε εκ νέου και άμεσα τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία. Αφού συζητηθούν, σεβόμενοι τους όρους ενός σοβαρού διαλόγου, στη συνέχεια θα τις δημοσιοποιήσουμε. Ελπίζουμε η διαβούλευσή μας με την Πολιτεία αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν, να αποδώσει».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό