Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.

25/4/2024 3:51:51 πμ
Η ψήφισή του συζητείται στο ’τυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, κάτι που εμφανίζεται πια σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ελλείψεις φαρμάκων και πρώτων υλών και στα κίνητρα που θα δοθούν στις φαρμακοβιομηχανίες εστιάζει το 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.


Σε δηλώσεις του ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια είχε θέσει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα που αντιμετωπίζουν επίσης αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είχε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το πως τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των ελλείψεων σε αντιβιοτικά, ινσουλίνες αλλά και διάφορα άλλα είδη φαρμάκων. Νομίζω ότι η κοινή μας δράση θα αποτελέσει το κλειδί για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και περισσότερη κάλυψη του πληθυσμού σε φάρμακα σε όλη την Ε.Έ.».


Ο υπ. Υγείας πρόσθεσε επίσης πως βρίσκεται εκεί προκειμένου να συνυπογράψει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μανιφέστο για την κοινή δράση που είχε εισηγηθεί στο παρελθόν ως υπ. Ανάπτυξης, για τη δημιουργία παραγωγής πρώτων υλών και γενικά φαρμάκων μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος. «Η Ευρώπη, την εποχή της πανδημίας, κατάλαβε ότι μπορεί να μείνει εύκολα χωρίς φάρμακα. Αυτήν την έλλειψη και αυτήν τη φοβία δεν πρέπει να τη ξαναζήσουμε. Με το μανιφέστο που θα υπογράψουμε -η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που πρωταγωνιστεί σε αυτό- θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε με κατάλληλα κίνητρα μεγάλες βιομηχανίες για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Νέες συστάσεις από τον ΕΜΑ για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Τα προβλήματα που εντοπίζονται στην παραγωγή και στη διάθεση κρίσιμων φαρμάκων επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο ΕΜΑ με τις νέες συστάσεις του για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα προτεινόμενα μέτρα λαμβάνονται ανάλογα με τους κινδύνους για ελλείψεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και περιλαμβάνουν:

  • Να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των φαρμακοβιομηχανιών (π.χ. με την προσθήκη εναλλακτικών χώρων παραγωγής) και να παρακολουθείται η προσφορά, η ζήτηση και τα αποθέματα σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου.
  • Να δημιουργηθεί απόθεμα φαρμάκων από τις εταιρείες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίζονται διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης.
  • Να σχεδιαστεί «πλάνο πρόληψης ελλείψεων» από τις εταιρείες των κρίσιμων φαρμάκων (ο ΕΜΑ θα δημοσιεύσει τον Ιούνιο σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις).
  • Να παρέχεται επιστημονική και ρυθμιστική υποστήριξη και ειδική βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Να εφαρμοστούν διαδικασίες επιμερισμού εργασίας, αξιολογήσεις από ανεξάρτητη και αναγνωρισμένη αρχή και ταχύτερα χρονοδιαγράμματα στις απαιτούμενες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα ο ΕΜΑ θα εργαστεί με τη Συμμαχία Κρίσιμων Φαρμάκων της Ευρ. Επιτροπής για την ανάπτυξη συστάσεων που αφορούν τους ρυθμιστικούς οργανισμούς φαρμάκου, τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Μαγνησίας: Ζητά την απόσυρση νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Δεν καταπολεμάται έτσι η φοροδιαφυγή», τονίζει ο Σύλλογος
Bristol Myers Squibb: Να επιταχυνθεί η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο
Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας
Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ισορροπήσει η αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Χειμώνα
Υπ. Υγείας: Προγραμματίζει άυλη συνταγογράφηση για όλους τους τουρίστες
Δηλώσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης