Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Λίστα βασικών διαγνωστικών εξετάσεων δημοσίευσε ο ΠΟΥ

6/6/2018 2:02:27 μμ
Θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις κυβερνήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δημοσίευσε την πρώτη λίστα βασικών διαγνωστικών εξετάσεων, έναν κατάλογο εξετάσεων που απαιτούνται για τη διάγνωση των πιο κοινών παθήσεων, καθώς και πολλών ασθενειών παγκόσμιας προτεραιότητας.

 

Ο λόγος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανθρώπων ανά τον κόσμο που είτε δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας (άρα δεν λαμβάνουν θεραπεία) είτε διαγιγνώσκονται εσφαλμένα (άρα λαμβάνουν θεραπεία που είναι λάθος). Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 46% των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως δεν έχει διαγνωσθεί, διακινδυνεύοντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του και υψηλότερο κόστος περίθαλψης. Η καθυστερημένη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο HIV και η φυματίωση, αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης και τις καθιστά πιο δύσκολες να θεραπευτούν.


«Η ακριβής διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη αποτελεσματικής θεραπείας», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus και συμπληρώνει ότι "κανείς δεν πρέπει να υποφέρει ή να πεθάνει λόγω έλλειψης διαγνωστικών υπηρεσιών ή επειδή τα κατάλληλα τεστ δεν ήταν διαθέσιμα".


Ο κατάλογος επικεντρώνεται σε δοκιμές in vitro, δηλ. τεστ σε δείγματα αίματος, ούρων κτλ. και περιλαμβάνει 113 εξετάσεις: 58 εξετάσεις για ανίχνευση και διάγνωση ευρέος φάσματος κοινών παθήσεων, παρέχοντας ένα βασικό πακέτο που παρέχει υποστήριξη για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ασθενών και 55 τεστ για την ανίχνευση, διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενειών σε «προτεραιότητα», όπως το HIV, η φυματίωση, η ελονοσία, η ηπατίτιδα Β και C, o ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων και η σύφιλη.


Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου οι εργαστηριακές υπηρεσίες συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν. Πρόκειται π.χ. για τεστ που μπορούν να κάνουν ταχεία διάγνωση σε ένα παιδί για οξεία ελονοσία ή τεστ μέτρησης γλυκόζης για τον έλεγχο του διαβήτη. Αυτά τα τεστ δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια ή εκπαιδευμένο προσωπικό. 'Αλλα τεστ είναι πιο εξελιγμένα και προορίζονται για μεγαλύτερες δομές περίθαλψης.


«Στόχος μας να παρέχουμε ένα εργαλείο που θα είναι χρήσιμο σε όλες τις χώρες, αλλά παράλληλα να κάνουμε χρήση των πόρων υγείας πιο αποτελεσματικά, εστιάζοντας στις πραγματικά απαραίτητες εξετάσεις», λέει η Μαριάντζελα Simão, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ., αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα, εμβόλια και φαρμακευτικά προϊόντα.

«Ο άλλος στόχος μας είναι να υποδείξουμε στις χώρες και τους παραγωγούς ότι τα τεστ που περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα πρέπει να είναι καλής, ασφαλούς και προσιτής ποιότητας».


Για κάθε κατηγορία τεστ, η Λίστα Βασικών Διαγνωστικών προσδιορίζει τον τύπο του τεστ και την προβλεπόμενη χρήση, τη μορφή και εάν είναι κατάλληλο για χρήση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο κατάλογος παρέχει επίσης συνδέσμους για τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ., δημοσιεύσεις ή για προϊόντα που έχουν ήδη κριθεί ότι πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.


Όπως και με τον κατάλογο βασικών φαρμάκων του Π.Ο.Υ., ο οποίος χρησιμοποιείται ήδη επί τέσσερις δεκαετίες, η λίστα βασικών διαγνωστικών προορίζεται να χρησιμεύσει ως αναφορά στις χώρες του κόσμου, για να ενημερώσουν ή να αναπτύξουν το δικό τους κατάλογο βασικών διαγνωστικών. Προκειμένου να ωφεληθούν πραγματικά οι ασθενείς, οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να διασφαλίσουν την παροχή επαρκών και ποιοτικά ασφαλών προμηθειών, την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και την ασφαλή χρήση τους. Για το σκοπό αυτό, ο Π.Ο.Υ. θα παράσχει στήριξη στις χώρες, ενόσω προσαρμόζουν τη Λίστα στις τοπικές ανάγκες.


Ο Π.Ο.Υ. θα ενημερώνει τη λίστα βασικών διαγνωστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε η λίστα να επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς θα ενσωματώσει και άλλους σημαντικούς τομείς που θα περιλαμβάνουν την αντιμικροβιακή αντοχή, τα νεοεμφανιζόμενα παθογόνα, τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες και τις μη-μεταδοτικές ασθένειες.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Bruce Kneeland, Community Pharmacy Specialist, ΗΠΑ
Ο ΕΟΦ απαντά στις ανησυχίες του κοινού


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν