Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»

12/5/2024 9:29:14 μμ
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Να επαναφερθούν τα ειδικά φάρμακα με κωδεΐνη στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων ζήτησε ο ΦΣΑ από το υπουργείο Υγείας, όπως είχαν κάνει και νωρίτερα τέσσερις φαρμακοποιοί συνδικαλιστές. 


Ειδικότερα, οι Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Αττικής & μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ, Χαράλαμπος Σαρδέλης, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & Δ.Σ. ΠΦΣ, Αριστοτέλης Σκουντάκης, πρόεδρος Φ.Σ. Ηρακλείου & εκλέκτορας ΠΦΣ και Αλέξανδρος Σταματάκος, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Κέρκυρας και εκλέκτορας ΠΦΣ, επισημαίνουν ότι είναι «ακατανόητη» και «υγειονομικώς λανθασμένη» η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς «δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

 

Τονίζουν δε με έμφαση ότι πρόκειται για μια «κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια που δεν τιμά το σύστημα υγείας μιας οργανωμένης πολιτείας και ενός κράτους δικαίου βασισμένα πάνω στα καθολικά δικαιώματα του ανθρώπου και στην κοινωνική αλληλεγγύη και σταθερότητα. Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία, ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης νομοθεσίας». 


Οι φαρμακοποιοί εξηγούν πως η κωδεΐνη είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αναλγητικά, όπως είναι και οι καρκινοπαθείς, μεταβολίζεται δε στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών. Αν οι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν λοιπόν για το φάρμακό τους, η επόμενη γραμμή άμυνας θα είναι τα σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών αναλγητικών ουσιών, με αυξημένες προειδοποιήσεις για τη χρήση τους, σημειώνουν οι ίδιοι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός κάλεσε το ΕΚΑΒ και τις ΥΠΕ να είναι σε ετοιμότητα
Με οργανωμένο και ευκολόχρηστο interface και μοντέρνα αισθητική


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Μαγνησίας: Ζητά την απόσυρση νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Δεν καταπολεμάται έτσι η φοροδιαφυγή», τονίζει ο Σύλλογος
Bristol Myers Squibb: Να επιταχυνθεί η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο
Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας
Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ισορροπήσει η αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Χειμώνα
Υπ. Υγείας: Προγραμματίζει άυλη συνταγογράφηση για όλους τους τουρίστες
Δηλώσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης