Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κυριάκος Φελέκκης: Η καινοτόμα εκπαιδευτική φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

9/7/2021 4:21:09 μμ
Συνέντευξη στον πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του ιδρύματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η καινοτομία που χαρακτηρίζει το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει στους φοιτητές πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, σε υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους. Παράλληλα εντάσσει το Πανεπιστήμιο ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Σε όλα αυτά αλλά και στο μοναδικό στην Ευρώπη εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα κανονιστικών υποθέσεων αναφέρεται ο πρόεδρος του Τμήματος και καθηγητής Κυριάκος Φελέκκης σε αυτήν τη συνέντευξη που παραχώρησε στο f-kosmos.gr



Οι ραγδαίες κλιματικές μεταβολές, η ανάδειξη νέων ή επανεμφανιζόμενων νόσων και παθογόνων, όπως ο κορονοϊός, καθιστούν την αξία των επιστημών ζωής και υγείας περισσότερο σημαντική από ποτέ. Σε ποιους από αυτούς τους τομείς έχει εστιάσει το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορονοιού έφερε νέα δεδομένα, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την επιστήμη. Τα επαγγέλματα υγείας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και όλος ο κόσμος εκτίμησε την αξία των επαγγελματιών του κλάδου πολύ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι η κρίση της πανδημίας άλλαξε και την ουσία της επιστήμης, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες τεχνολογίες στον τομέα της υγείας και έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας και αξιοποίησης των επιστημονικών δεδομένων. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο επιστήμονας στον τομέα της υγείας πρέπει να έχει μια ολιστική γνώση και να επιδεικνύει συνεχή και διαρκή προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις και δεδομένα.


Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύει τους νέους επιστήμονες βασιζόμενο σε αυτά τα πρότυπα. Προωθώντας την πολυθεματικότητα τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα και χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δημιουργούμε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις προκλήσεις του σήμερα αλλά και του αύριο. Με ακαδημαϊκά προγράμματα στους τομείς της Βιολογίας του Ανθρώπου, της Διατροφολογίας, της Επιστήμης του Αθλητισμού, της Νοσηλευτικής, της Φαρμακευτικής και της Φυσικοθεραπείας, το Τμήμα δρα ως ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό εκκολαπτήριο επιστημόνων του μέλλοντος.



Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δημιουργούν προοπτικές εργασίας για τους αποφοίτους του; Ποια είναι τα ισχυρά εφόδια για όσους αποφοιτούν;

Τα ποσοστά απορροφητικότητας των αποφοίτων μας είναι υψηλά σε όλους τους κλάδους. Ο κύριος λόγος είναι η ετοιμότητα των αποφοίτων μας να εφαρμόσουν σε πράξη τις γνώσεις τους. Αυτό οφείλεται στην καινοτόμα εκπαιδευτική φιλοσοφία που ακολουθούμε στο Τμήμα, στη συνεχή πρακτική εξάσκηση που συμβάλλει στην ανάπτυξη ουσιαστικών δεξιοτήτων και στη δημιουργία κριτικής σκέψης. Ο συνδυασμός της διδασκαλίας με την έρευνα από το πτυχιακό επίπεδο προσφέρει στο φοιτητή τα κατάλληλα εφόδια για να επιλύσει τα τρέχοντα προβλήματα της κοινωνίας.



Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα 1000 καλύτερα του κόσμου. Ποιες είναι οι καινοτομίες του;

Η συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σωστής στρατηγικής από την ημέρα της ίδρυσής του. Το υψηλό επίπεδο του ακαδημαϊκού προσωπικού, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και η έμφαση που δίνεται σε τεχνολογίες αιχμής συμβάλουν άμεσα στην εγκαθίδρυση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο. Η φιλοσοφία μας είναι ότι η εκπαίδευση και η γνώση δεν είναι στατικές πρακτικές. καθώς εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς. Αυτήν την πρακτική ακολουθούμε στη διδασκαλία και στην έρευνα και αυτό αποδίδει εξαιρετικά.



Το πρόγραμμα σπουδών στη Φαρμακευτική καταρτίζει επιστήμονες φαρμακοποιούς «9 αστέρων». Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά με τα οποία εφοδιάζονται οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας;

Το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρέχει ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό και πρακτικό υπόβαθρο και βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης και φαρμακευτικής πρακτικής. Είναι προσαρμοσμένο στις αναδυόμενες και νέες μεθόδους διδασκαλίας και περιλαμβάνει μαθήματα που προσφέρουν γνώση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα αιχμής, ώστε ο απόφοιτος να προσαρμόζεται στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων φαρμακοποιών «9 αστέρων», σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα φαρμακευτικής εκπαίδευσης (FIP, WHO), οι οποίοι να μπορούν να ασκήσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διαφορετικούς τομείς απασχόλησης (π.χ. φαρμακείο κοινότητας, νοσοκομείο, έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, ακαδημαϊκό περιβάλλον, ρυθμιστικές αρχές, στη βιομηχανία κ.ά.).


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα βραβεύτηκε με το «Αργυρό Αριστείο» Φαρμακευτικής Αγοράς 2021 στην κατηγορία «Επιστημονικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Φαρμακοποιούς» και με το ανάλογο «Χρυσό Αριστείο» το 2017.



Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει επίσης ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master of Science) στο πεδίο «Drug Regulatory Affairs». Ποιος είναι ο στόχος αυτού του προγράμματος;

Οι κανονιστικές υποθέσεις φαρμάκων ασχολούνται με όλο το φάσμα της διαδικασίας έγκρισης φαρμάκων, αλλά και της παρακολούθησης μετά την εισαγωγή τους στην αγορά. Είναι το επάγγελμα που παρακολουθεί τα φάρμακα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους και διασφαλίζει ότι τα φάρμακα που φτάνουν στον ασθενή είναι ασφαλή και ποιοτικά. Για να εγκριθούν τα φάρμακα από αρμόδιους φορείς, όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων, κατατίθενται φάκελοι με όλα τα στοιχεία για το υπό αξιολόγηση φάρμακο, οι οποίοι ετοιμάζονται και αξιολογούνται από τα τμήματα κανονιστικών υποθέσεων των εταιρειών.


Το Μάστερ στο «Drug regulatory affairs» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι το πρώτο εξ αποστάσεως μάστερ του είδους του στην Ευρώπη και προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία σε ενδιαφερομένους από όλον τον κόσμο να το παρακολουθήσουν. Είναι επίσης το μοναδικό μάστερ στο συγκεκριμένο αντικείμενο σε Κύπρο και Ελλάδα.


Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει βιολόγους, φαρμακοποιούς αλλά και άλλους επιστήμονες στον τομέα των κανονιστικών υποθέσεων, να τους καταστήσει ικανούς να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς της ΕΕ για τα φάρμακα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα φάρμακα που φτάνουν στην αγορά είναι ασφαλή. Τους προετοιμάζει για μια καριέρα αιχμής, με δυνατότητες εργοδότησης σε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και σε κρατικούς οργανισμούς ελέγχου φαρμάκων, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στην Κύπρο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς και ανεξάρτητους συμβουλευτικούς οργανισμούς παροχής υπηρεσιών. Η σημασία του επαγγέλματος φαίνεται και από το γεγονός ότι και η πιο μικρή φαρμακευτική εταιρεία χρειάζεται τμήμα κανονιστικών υποθέσεων για να διαχειρίζεται και να μπορεί να κυκλοφορεί τα φάρμακα ή και άλλα προϊόντα της στην αγορά. Ο επαγγελματίας κανονιστικών υποθέσεων είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εταιρειών και κυβερνητικών φαρμακευτικών υπηρεσιών και το συγκεκριμένο μάστερ προετοιμάζει τους αποφοίτους να ανταποκριθούν σε αυτόν το σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο.



Έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές συνεργασίες και πρωτόκολλα συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κυβερνητικούς φορείς, εταιρείες start up, καθώς και με τη Φαρμακευτική Βιομηχανία; Και ποια θεωρείτε ότι είναι τα αποτελέσματα αυτών των συνεργασιών;

Η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με όλους αυτούς τους φορείς είναι βασική αρχή του Τμήματος. Αυτού του είδους οι συνεργασίες μάς φέρνουν κοντά στη βιομηχανία, με την οποία ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις του σήμερα. Η διασύνδεση ενός ακαδημαϊκού Τμήματος με τη βιομηχανία επιτρέπει ανταλλαγή απόψεων, μεταφορά τεχνογνωσίας, την κοινή χρήση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Επίσης προσφέρουν στέγη για την πρακτική εξάσκηση των σημερινών φοιτητών και των αυριανών επαγγελματιών. Τα πλεονεκτήματα είναι αμφίρροπα, καθώς και η βιομηχανία κερδίζει πολλά από τη συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, πρακτική που μάλιστα ακολουθείται ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις πρόσφατες συνεργασίες, όπως η συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το ίδρυμα RIMED στην Ιταλία, τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Κύπρο και Ελλάδα, τη φαρμακευτική βιομηχανία Medochemie και πολλά άλλα.


Αυτή η στρατηγική διασύνδεση με τους παραγωγικούς τομείς της βιομηχανίας επιτρέπει την παροχή ακόμη πιο ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές και φοιτήτριές μας. Για παράδειγμα, η συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Κύπρο και Ελλάδα, προβλέπει -μεταξύ άλλων- δυνατότητες σταδιοδρομίας αποφοίτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις μονάδες του Ομίλου σε Κύπρο και Ελλάδα.

Επίσης, μέσω της συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία Medochemie, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς αναπτύσσονται νέα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα σε σχέση με τους συναρπαστικούς τομείς της νανοτεχνολογίας και της εισαγωγής πράσινων χημικών τεχνικών.




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της