Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΚΥΑ για τη χορήγηση φαρμάκων που είναι εκτός θετικής λίστας

1/2/2023 9:47:44 μμ
Από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών καθορίζεται νέα διαδικασία χορήγησης φαρμάκων που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα. Όπως αναφέρει το Health Daily σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα ατομικά αιτήματα που δύναται να εγκριθούν με την παρούσα διαδικασία θα πρέπει να αφορούν υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη που στοιχειοθετείται ως εξής: Πάθηση απειλητική για τη ζωή ή πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία (και οι δύο όροι επεξηγούνται μέσα στην απόφαση). Επίσης δεν θα πρέπει η θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση να αποζημιώνεται.

Αφού στοιχειοθετηθεί η υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τη συγκεκριμένη πάθηση, θα πρέπει να προσκομίζονται δεδομένα για το φάρμακο που να αποδεικνύουν ότι παρουσιάζει μεγάλο θεραπευτικό αποτέλεσμα (αναφορικά με τη θνησιμότητα ή τη νοσηρότητα) και αφορά την πλειοψηφία του πληθυσμού με την συγκεκριμένη πάθηση (σημαντικό ποσοστό ανταπόκρισης) και υπάρχουν υψηλής βεβαιότητας κλινικά δεδομένα (τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, επαρκές διάστημα μελέτης, κλινικά σχετιζόμενες κλινικές εκβάσεις).

Οι θεράποντες ιατροί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανά δικαιούχο περίθαλψης θα καταθέτουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα που περιλαμβάνουν τα ανωτέρω αναφερόμενα χαρακτηριστικά σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτυχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης δύναται να εξειδικεύσει περαιτέρω τα ανωτέρω κριτήρια και να ενημερώνει τον υπουργό Υγείας ετήσια για τον αριθμό των αιτημάτων που έχουν εγκριθεί με την παρούσα διαδικασία, καθώς και για τον τόπο προέλευσής τους (Νοσοκομείο, Κλινική, Ιδιώτης Ιατρός, ΥΠΕ). Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής είναι δεσμευτική για τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο