Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Κώστας Κούβαρης

27/2/2009
Διευθύνων σύμβουλος της Φάρμαξις & πρόεδρος του Φ.Σ. Πειραιά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που οι συνδικαλιστικές αγωνίες για το φαρμακευτικό επάγγελμα οδήγησαν στη δημιουργία της Φάρμαξις Α.Ε., μιας εταιρείας «κοινωνικής παρέμβασης» για το ελληνικό φαρμακείο.

Μιας εταιρείας που ήρθε για να στηρίξει τις ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις-φαρμακεία, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από μια κοινή εκσυγχρονιστική πορεία.

Η Φάρμαξις αριθμεί σήμερα στο δυναμικό της 35 φαρμακεία ενώ μέλη της μπορούν να γίνουν όλα τα φαρμακεία ανεξαρτήτως μεγέθους, δομής και λειτουργίας.

Η εταιρεία δεν αποσκοπεί να κερδίσει από το φαρμακείο, όπως μια οποιαδήποτε εταιρεία από έναν πελάτη, και είναι ανοιχτή σε κάθε φαρμακοποιό ή ομάδα που τα όνειρά τους συμπίπτουν με τη δική της φιλοσοφία.

Τις απόψεις αυτές εκφράζει ο Κώστας Κούβαρης, διευθύνων σύμβουλος της Φάρμαξις και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα σημεία διαφοροποίησης της εταιρείας με άλλα μοντέλα επιχειρηματικής συνένωσης των φαρμακοποιών, συνεταιρισμούς και εταιρείες διαχείρισης φαρμακείων.

 

Διευθύνων σύμβουλος της Φάρμαξις και πρόεδρος του Φ.Σ. Πειραιά. Πώς συνδυάσατε αυτές τις δύο ιδιότητες;

Η Φάρμαξις Α.Ε. δημιουργήθηκε μέσα από τις συνδικαλιστικές αγωνίες για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου. Στην πράξη έχει αποδείξει ότι στηρίζεται από τους φαρμακοποιούς-μέλη της και τους στηρίζει επίσης.

Με αυτά ως αφετηρία, αλλά και με το κοινό όραμα του κλάδου, που είναι η επιβίωση του ατομικού φαρμακείου, η ιδιότητά μου ως διευθύνοντα συμβούλου στη Φάρμαξις δεν δημιουργεί καμία δυσκολία στην ιδιότητά μου ως προέδρου του Φ.Σ. Πειραιά.

Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα η Φάρμαξις;

Ξεκινήσαμε την εταιρεία με 25 φαρμακεία-μέλη και σήμερα τα μέλη μας στην Αττική είναι 35 φαρμακεία.

Γιατί δεν ανοιχτήκατε ευρέως με νέα μέλη;

Ο σκοπός ίδρυσης της Φάρμαξις από το ξεκίνημά της ήταν η δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία θα μπορούσαν να συνυπάρχουν όλα τα φαρμακεία, ανεξαρτήτως μεγέθους, δομής και λειτουργίας. Ο αριθμός των φαρμακείων που είχαμε και έχουμε είναι ικανός για την επίτευξη του στόχου μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Ο στόχος μας στη Φάρμαξις είναι να δημιουργήσουμε μια εταιρεία η οποία θα μπορεί να προσφέρει στο φαρμακείο ό,τι και οι εταιρείες-δίκτυα με το χαμηλότερο κόστος και όπου κέρδη και υπεραξία θα μεταφέρονται στο σημείο.

Επιδιώκουμε συνεπώς τη δημιουργία μιας εταιρείας όπου οι φαρμακοποιοί-μέλη της θα έχουν ίσες μετοχές, ανεξαρτήτως μεγέθους φαρμακείου, όπως σας είπα, δηλαδή μια κοινοπρακτική συμμετοχική ανώνυμη εταιρεία.

Μέσω της γνώσης και των συμβουλών της εταιρείας προς τον κάθε φαρμακοποιό ξεχωριστά, μέριμνά μας είναι η αναβάθμιση του φαρμακείου, με πλήρη σεβασμό στην ατομικότητα και την ελευθερία του κάθε φαρμακοποιού.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η Φάρμαξις στην ελληνική αγορά;

Το Φεβρουάριο η Φάρμαξις μπαίνει στον έβδομο χρόνο λειτουργίας και θα γιορτάσουμε με χαρά τη δημιουργία της πρώτης εταιρείας κοινωνικής παρέμβασης.

Τι εννοείτε εταιρεία κοινωνικής παρέμβασης;

Η Φάρμαξις είναι εταιρεία κοινωνικής παρέμβασης γιατί ήρθε για να στηρίξει τις μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις-φαρμακεία ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αφού πρώτα μέσα από κοινή εκσυγχρονιστική πορεία βελτιστοποιήσουν ο καθένας ξεχωριστά την ικανότητα λειτουργίας της ανεξάρτητης ατομικής επιχείρησής του.

Η πρωτοπόρα αυτή εταιρεία ανατρέπει τους ήδη γνωστούς κανόνες που διέπουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς το κέρδος την αφορά μόνο ως μέσο για να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί. Έχει, έτσι, την ευκαιρία να αναπτύξει τον κοινωνικό της ρόλο μεταφέροντας όλη την κερδοφορία και την υπεραξία στο σημείο-φαρμακείο αυξάνοντάς με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά του.

Η κοινωνική παρέμβαση είναι στην ουσία η φιλοσοφία της Φάρμαξις;

Ναι, η Φάρμαξις ιδρύθηκε με αυτή τη φιλοσοφία και γι’ αυτό ακριβώς προβλέπει την ισομετοχική σχέση των επιχειρηματιών του χώρου (εδώ φαρμακοποιοί) και χαμηλή κεφαλαιακή δομή. Στελεχώνεται από ένα διοικητικό συμβούλιο, ένα διευθύνοντα σύμβουλο και project managers, από φαρμακοποιούς-μετόχους με άμισθη σχέση, αλλά με γνώση της αγοράς και των διαμορφούμενων δυσκολιών της ελληνικής πραγματικότητας. Ταυτόχρονα πάντα, και με τη δική μας καθοδήγηση, τα έμμισθα στελέχη διαχειρίζονται τις πραγματικές ανάγκες των φαρμακοποιών-μελών μας με άρτια επιστημονικό τρόπο.

Η εταιρεία κοινωνικής παρέμβασης είναι σήμερα το ζητούμενο για τον κάθε φαρμακοποιό που αγωνιά να αντιμετωπίσει το αβέβαιο μέλλον που δημιουργούν όλοι εκείνοι που προσπαθούν να μονοπωλήσουν την αγορά του φαρμάκου.

Η Φάρμαξις είναι ανοιχτή σε κάθε φαρμακοποιό ή ομάδα που τα όνειρά τους συμπίπτουν με τη δική μας φιλοσοφία.

Λειτουργείτε επομένως σαν συνεταιρισμός;

Φυσικά όχι. Οι συνεταιρισμοί ακόμα και αν λειτουργούν με το γράμμα της φιλοσοφίας της ίδρυσής τους είναι εγκλωβισμένοι στην επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία της ίδιας της επιχείρησης έστω και αν κάποια κέρδη καταλήγουν σε μερίσματα.

Εμείς δεν ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε ούτε τους ΣΥ.ΦΑ., ούτε τις φαρμακαποθήκες, ούτε τις εταιρείες, ούτε τους εισαγωγείς. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς με την παρέμβαση της Φάρμαξις Α.Ε. ζητάμε να την κάνουν καλύτερα για τους φαρμακοποιούς-μέλη μας.

Η χρησιμότητα μιας εταιρείας κοινωνικής παρέμβασης πώς μπορεί να γίνει αντιληπτή από όσους δεν είναι μέλη σας;

Η εμπειρία και η γνώση που έχει συσσωρεύσει αυτή η εταιρεία απευθύνεται προς κάθε μορφή φαρμακείου που αγωνιά για το αύριο και αρνείται να χάσει την ανεξαρτησία που του δίνει η ατομικότητά του.

Αυτή η μορφή της εταιρείας είναι πραγματικά πρωτοποριακή, αποτελέσματα όμως θα έχει;

Όταν σε προηγούμενη ερώτηση σας είπα ότι γιορτάζουμε τα 7 χρόνια Φάρμαξις στην αγορά, είναι ακριβώς γιατί ο καθένας από εμάς γνωρίζει τη διαφορά και το αποτέλεσμα που είδε συμμετέχοντας στη Φάρμαξις από την ίδια την πορεία του φαρμακείου του. Πώς ήταν δηλαδή και πόσο βελτιώθηκε το φαρμακείο σε σχέση με την εικόνα του, την οργάνωση, τη διαχείριση και τη δυνατότητα για αύξηση του κέρδους της επιχείρησης.

Ποια είναι η προσδοκία σας για το μέλλον της δυναμικής της Φάρμαξις;

Εκατοντάδες ατομικές ανεξάρτητες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ως μία.

Εσείς τι περιμένετε από αυτό το εγχείρημα στο οποίο προσφέρετε τις υπηρεσίες σας όλα αυτά τα χρόνια;

Τη συμμετοχή νέων συναδέλφων που θα έχουν τη διάθεση και τη θέληση να οδηγήσουν το φαρμακείο τους στο μέλλον μαζί με όλους εκείνους που έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα τις συγκεκριμένες αρχές και δεν διστάζουν να βάλουν και τη δική τους προστιθέμενη αξία στην όλη προσπάθεια.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
Ο Γ. Κιοσές έλαβε τις περισσότερες ψήφους για το Διοικητικό Συμβούλιο






Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στον ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης
Ο Γ. Κιοσές έλαβε τις περισσότερες ψήφους για το Διοικητικό Συμβούλιο
Νέο Δ.Σ. για τον ΣΦΕΕ
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου
ΣΥΦΑΚ: Επιτυχημένο το webinar για την αλλεργική ρινίτιδα
Διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΣΥΦΤΑ και τον ΣΟΦΛΑ
Ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην E.E.Φα.Μ.
Παραμένει στην προεδρία η Ντανιέλα Μάλο