Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κοινή πρωτοβουλία Αθήνας-Βρυξελλών για να μην αποσυρθούν ορφανά φάρμακα

8/12/2017 12:07:18 μμ
Η αποζημίωσή τους είναι ήδη η χαμηλότερη στην Ευρώπη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια κοινή πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την πρόσβαση των ασθενών στα ορφανά φάρμακα και στα παράγωγα αίματος.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, των κύριων ελληνικών και πανευρωπαϊκών οργανισμών υποστήριξης ασθενών, επαγγελματιών υγείας και οργανισμών προάσπισης της υγείας, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες, όπως ορφανά φάρμακα και παράγωγα αίματος.


Η Κοινή Πρωτοβουλία προσπαθεί συλλογικά για την επίλυση του ζητήματος, έχοντας ήδη ξεκινήσει διαβούλευση με την επίσημη Πολιτεία, αλλά και με αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγεί ο κ. Santoni, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA) Europe, Βρυξέλλες, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο Pricing & Reimbursement Conference 2017, για την τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων στην Ελλάδα.


Όπως εξήγησε «ενώ υπάρχουν 6.000 με 8.000 γνωστές σπάνιες παθήσεις, μόνο το 1% διαθέτει εγκεκριμένα φάρμακα από την ΕΕ. Τα ορφανά φάρμακα αποτελούν τη μόνη θεραπευτική λύση για τις ιατρικές ανάγκες των ασθενών με σπάνιες παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η αποζημίωση των ορφανών φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη και είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το 2015 δείχνουν πολύ περιορισμένες δαπάνες.

Η επιβάρυνση των ορφανών φαρμάκων, λόγω της προσθήκης επιστροφής του νοσοκομειακού clawback στις υπάρχουσες εκπτώσεις και επιστροφές εξόδων (rebates), ενδέχεται να δημιουργήσει ένα μη βιώσιμο περιβάλλον για αυτά τα φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατήρησή τους στην ελληνική αγορά καθώς και τη μελλοντική εισαγωγή νέων ορφανών φαρμακευτικών προϊόντων.


"Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν επίσης τα προϊόντα από πρωτεΐνες πλάσματος/παράγωγα αίματος, τα οποία είναι μοναδικές θεραπείες και είναι βιολογικά φάρμακα ανθρώπινης προέλευσης, χορηγούμενα είτε με έγχυση είτε με ένεση για τη θεραπεία μιας σειράς σπάνιων, απειλητικών για τη ζωή, χρόνιων και γενετικών παθήσεων. Η εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης σε αυτά τα προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες ασθενείς, των οποίων η ζωή εξαρτάται από αυτές τις θεραπείες ενώ η επιστροφή του clawback απειλεί αυτή τη σταθερότητα", καταλήγει ο κ. Santoni.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη