Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
ΦΣΘ: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου έως και 88% παρέχουν τα νέα αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID-19
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία

Κώδικας δεοντολογίας από τον ΣΦΕΕ

24/10/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μία χρήσιμη, αλλά λίαν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πρωτοβουλία αποτελεί ο Κώδικας δεοντολογίας κατά την προώθηση των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Ο Κώδικας αφορά τους ορθούς και αποδεκτούς τρόπους ενημέρωσης των επαγγελματιών Υγείας για τα φάρμακα και ο ΣΦΕΕ επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να βάλει τάξη στο άναρχο και ένοχο τοπίο των αθέμιτων αγοραίων πρακτικών των φαρμακευτικών εταιρειών, που φθάνουν μέχρι τη συστηματικά κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διον. Φιλιώτης υποστήριξε στις 24 Οκτωβρίου σε συνέντευξη Τύπου ότι "έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των εξόδων προώθησης των φαρμάκων, έξοδα τα οποία έχουν μειωθεί", ενώ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Κατζουράκης ισχυρίσθηκε ότι "διαπιστώνεται μεγάλη πρόοδος τα τελευταία 4 χρόνια στην ορθή προώθηση των φαρμάκων".

Επίσης, ο Διον. Φιλιώτης ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν κυκλοφορούν ιατρικά δείγματα φαρμάκων", υποστήριξε ότι "είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να τηρούν τον Κώδικα" και σημείωσε ότι ο ΣΦΕΕ είναι αποφασισμένος να τον εφαρμόσει με αυστηρότητα.

Ο Κώδικας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη δυσφήμιση και τη μείωση της εμπιστοσύνης προς τον κλάδο, τις σύντομες καταχωρήσεις και τις καταχωρήσεις σε περιοδικά, τις δυσφημιστικές αναφορές, την συγκεκαλυμένη προβολή, τη διανομή εντύπων προώθησης, τους ιατρικούς επισκέπτες, τα ιατρικά δείγματα, τα διαφημιστικά δώρα, τις χορηγίες επιστημονικών συνεδρίων, τη διαφήμιση για το κοινό, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κλινική έρευνα, το διαδίκτυο. Επίσης, ποροβλέπει τη συγκρότηση πειθαρχικών οργάνων του ΣΦΕΕ, καθώς και χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 15.000 ευρώ.

Πάντως, ουδεμία διαγραφή εταιρείας από το ΣΦΕΕ ή επιβολή προστίμου από το Σύνδεσμο σε εταιρεία έχει ανακοινωθεί κατά το διάστημα που εφαρμόζεται ο Κώδικας, ο οποίος θα παρουσιασθεί επισήμως τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, σε μεγάλη εκδήλωση του ΣΦΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


του Βασίλη Βενιζέλου

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου


Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία
«Start Your Journey» από την DEMO ABEE
Για 4η χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Υποτροφιών και Πρακτικής άσκησης
Έρευνα για την επίδραση των διαφημίσεων φαρμακευτικών προϊόντων στο κοινό
Μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία τους;
Fourlis: Μπαίνει δυναμικά στη διακίνηση και των συμπληρωμάτων διατροφής
Υπέγραψε συμφωνία με το παγκόσμιο brand Holland & Barrett