«Κλιμακώνεται ο πόλεμος για την τιμολόγηση των φαρμάκων που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων και της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε μειώσεις τιμών προκειμένου να ελέγξει τη ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η αντιπαράθεση οδηγείται μάλιστα στα δικαστήρια, καθώς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθούν δύο αγορανομικές διατάξεις (2/2010 και 3/2010) και το προσωρινό δελτίο τιμών που ισχύει από τις αρχές Μαΐου, με τα οποία προκύπτουν μειώσεις στα φάρμακα μέχρι και 30%.
Επιπλέον ο Σ.Φ.Ε.Ε. πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες αιτήσεις αναστολής κατά των σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης, ενώ καλεί την κυβέρνηση στο πλαίσιο “ενός ιστορικού συμβιβασμού” να εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο και προβλέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξαιρουμένων, λόγω τεχνικών δυσκολιών, ορισμένων χωρών) με τον οποίο πάντως ο Σ.Φ.Ε.Ε. είχε αρχικά διαφωνήσει.
Η κυβέρνηση ωστόσο κατηγορεί τις φαρμακοβιομηχανίες ότι εμφανίζουν πλασματικά, χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ στην πραγματικότητα αποκομίζουν υπερκέρδη ζημιώνοντας έτσι τους καταναλωτές, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) ζητά από την κυβέρνηση μία συνολική πολιτική για το φάρμακο. Ήδη από την 1η Μαΐου, υποστηρίζει η Π.Ε.Φ., “έχουμε υποστεί τρομακτική επίπεδη μείωση 25% στις τιμές όλων σχεδόν των φαρμάκων που παράγουμε, με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα στη συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων από φόρους, ΦΠΑ, ανεργία και αποβιομηχάνιση”.
Ο πόλεμος παίρνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τιμολογιακή της πολιτική. Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι ως κυβέρνηση δεν είχε πράξει τίποτε παρ’ ότι «γνώριζε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερτιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων» και υπόσχεται μεγαλύτερη μείωση στις τιμές μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων με 12.000 σκευάσματα και τιμολόγηση με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν άμεση λύση του ζητήματος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας.
Μάλιστα, η κ. Κατσέλη δέχεται και εσωκομματικά πυρά για το καθεστώς τιμολόγησης. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιδιώκει την άμεση μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα Ταμεία (το 2010 θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,1 εκατ. ευρώ), κατηγόρησε την υπουργό Οικονομίας για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Ο ίδιος μάλιστα είχε ζητήσει από τους φαρμακοβιομηχάνους να μειώσουν περαιτέρω τα κέρδη τους σε προχθεσινή συνάντηση, πρόταση, που ενέτεινε τη δυσφορία τους.
“Η αγορά έχει αναστατωθεί. Συζητάμε από τον περασμένο Νοέμβριο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξαφνικά μειώσεις από 3% έως 30%”, δηλώνει ο Θεόδωρος Κωλέτης, πρόεδρος της Π.Ε.Φ., ο οποίος ισχυρίζεται ότι με το καθεστώς αυτό πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των ανεξόφλητων προς αυτές οφειλών των νοσοκομείων.
“Τον Δεκέμβριο καταθέσαμε την πρότασή μας προτείνοντας μείωση 10%-15%, η οποία είναι η μέγιστη που μπορούμε να δεχτούμε” τονίζει απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση που απηύθυνε προχθές ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Μάλιστα, κατά τον κ. Κωλέτη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται μέσω του Π.Ε.Φ. να προσφύγουν και αυτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. Διονύσης Φιλιώτης ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος, που προβλέπει την τιμολόγηση με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., αλλά χωρίς εξαιρέσεις και πλαφόν που επιφέρουν οι προσωρινές αγορανομικές διατάξεις». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, η εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει μείωση τιμών σε 3.500 φάρμακα, αύξηση σε περίπου 2.000, ενώ η τιμή σε άλλα 1.500 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα».
Πηγή: Τα Νέα (27/5/2010)
Δελτίο Τύπου Σ.Φ.Ε.Ε. (26/5/2010)
«Ο Σ.Φ.Ε.Ε. ζητάει την άμεση και λεπτομερή εφαρμογή του Άρθρου 14 του Νόμου 3840/Μάρτιος 2010
Ο Σ.Φ.Ε.Ε. ανακοινώνει ότι κατέθεσε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως κατά των Αγορανομικών Διατάξεων 2/2010, 3/2010 και του προσωρινού Δελτίου Τιμών. Τις προσεχείς ημέρες, ο Σ.Φ.Ε.Ε. πρόκειται να καταθέσει και αιτήσεις αναστολής κατά των παραπάνω αποφάσεων της κυβέρνησης, οι οποίες παραβιάζουν το νόμο, το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο.
Ο Σ.Φ.Ε.Ε. καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μοναδική αντικειμενική, δίκαιη, διαφανή και επαληθεύσιμη λύση, δηλαδή, το Άρθρο 14 του Νόμου 3840/Μάρτιος 2010 που η ίδια ψήφισε και διασφαλίζει την προσδοκώμενη εξοικονόμηση των πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση
Ο Σ.Φ.Ε.Ε. στα πλαίσια ενός ιστορικού συμβιβασμού λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας αποδέχεται μέχρις ότου μηχανογραφηθεί πλήρως το σύστημα υγείας την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 14 του Νόμου και καλεί την Κυβέρνηση να το εφαρμόσει άμεσα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και περιορισμό.
Η εφαρμογή του Άρθρου 14 του Νόμου θα εξασφαλίσει σημαντικότερη εξοικονόμηση πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δημόσια Νοσοκομεία και την ομαλοποίηση της αγοράς».