Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κλείνουν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

7/6/2018 1:53:49 μμ
"Δεν αποχωρούμε από το χώρο του Ιατρείου" δηλώνουν οι εθελοντές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις 31/5/2018 η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» (σ.σ. θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ και κάτοχος των δικαιωμάτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό)ζήτησε την εκκένωση του χώρου που στεγάζεται το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), λόγω παράδοσης του χώρου στον αγοραστή, μέχρι τις 30 Ιουνίου.


Με ανακοίνωσή τους, την οποία κοινοποιούν προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, το γραφείο του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου κ. Παπαγιαννάκο, το Γραφείο Συντονίστριας Έργου Αξιοποίησης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού κ. Πέρκα κ.ά, οι εθελοντές του Ιατρείου αντέδρασαν έντονα:

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε εμείς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού. Εφόσον δεν δίδεται εναλλακτική λύση, η επιλογή της μη λειτουργίας του ανήκει στην Ελληνικό Α.Ε., την κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που με τα άθλια μέτρα που απαιτούν, ουσιαστικά εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες. Αυτοί όλοι που αποφάσισαν τον αιφνίδιο θάνατο του ΜΚΙΕ, ας αναλάβουν την ευθύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν:

 

«Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε από το χώρο του ιατρείου και τα όποια μέτρα αποκλεισμού μας από εκεί θα σημάνουν την ουσιαστική καταστροφή κόπων και δουλειάς 7 ετών και επίσης φαρμάκων και άλλων υλικών, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς μας, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Θα σημάνουν επίσης τη στέρηση των φαρμάκων των ασθενών μας με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους».

 

Συμπληρώνουν δε ότι «ζητούν την παύση λειτουργίας του, παρά το ότι είναι απόλυτα γνωστό -εντός και εκτός Ελλάδος- το τεράστιο κοινωνικό έργο, που η αμιγώς εθελοντική δομή, χωρίς καμία χρηματοδότηση κρατική ή άλλη, επιτελεί από το 2011 μέχρι σήμερα αδιαλλείπτως».

Καταλήγουν ότι στις 14 Ιουνίου 2018 θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου με όλα τα στοιχεία λειτουργίας του ιατρείου, την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου αυτού για την κοινωνική συνοχή.


Σε ρεπορτάζ του tvxs.gr, επισημαίνεται από μία εθελόντρια του ΜΚΙΕ, την κ. Βασιλική Ηλιοπούλου, τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμό του: «Σκεφτείτε πως υπάρχει παιδί με νεφρική ανεπάρκεια, του οποίου τα φάρμακα καλύπτουμε, καθώς είναι ακριβά και οι γονείς είναι άνεργοι. Επίσης καλύπτουμε πρόσφυγες ανασφάλιστους που δεν έχουν ΑΜΚΑ. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;».


Η «ψυχή» του ΜΚΙΕ, ο γιατρός Γιώργος Βήχας, αποκαλύπτει στο tvxs.gr ότι το ΜΚΙΕ έχει λάβει αρκετά διακρίσεις για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του. Αναφέρουμε ενδεικτικά: • το βραβείο «Medical Peace Work Award 2016» • την ανάδειξη του ΜΚΙΕ ως δράση «παράδειγμα» σχετικά με τον τρόπο που οι πολίτες αυτοοργανώνονται και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, από το πρόγραμμα «Responding Together» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης • βραβείο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο αρνήθηκαν να παραλάβουν.


Τεράστιος είναι και ο αριθμός των σημαινουσών προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφτεί το ΜΚΙΕ, όπως του εμπειρογνώμονα του γραφείου Ύπατης αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ Cephas Lumina και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη επενδύσεων και νέων εργοστασίων των φαρμακευτικών εταιρειών στην περιοχή
Η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων 155 εκατ. ευρώ






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου