Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Κλειδώνουν οι προϋπολογισμοί για 3 κατηγορίες φαρμάκων

31/5/2018 11:59:48 πμ
Στο στόχαστρο καρδιολογικά, αντιδιαβητικά και αντικαρκινικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χαράτσι μέχρι και 52% θα δουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, με το σύστημα κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, που προωθείται να εφαρμοστεί το 2019.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Healthmag, συνολικά η πρόταση του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει 99 κατηγορίες κατά το Ανατομικό, Θεραπευτικό και Χημικό σύστημα ταξινόμησης (ATC επιπέδου 4), δηλαδή την μικρότερη ομαδοποίηση των φαρμάκων, ακριβώς πριν την κατηγοριοποίηση ανά δραστική ουσία.

 

Περικοπές όμως, προβλέπονται τελικά για 26 κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες αφορούν καρδιολογικά, αντιδιαβητικά , ανοσοκατασταλτικά - αντικαρκινικά, ψυχιατρικά, προϊόντα για το αιμοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό των οστών, το αναπνευστικό, τον παραθυρεοειδή, ουρολογικά και αντιβιοτικά - κινολόνες.


Οι περικοπές "κινούνται" περισσότερο γύρω στο 20-23% με ακραίες μειώσεις της τάξης του 52% για συνδυασμό στατινών και για μαγνήσιο (μείωση 36%), όταν συνταγογραφείται ως φάρμακο για το μεταβολισμό (διαβήτη).


Αυτές οι δύο κατηγορίες φαίνεται πως θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις, παρά το γεγονός ότι την τελευταία εικοσαετία, έχει επιτευχθεί δραματική μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων εξαιτίας τόσο της προόδου στις επεμβατικές μεθόδους, όσο και της χρήσης νέων σκευασμάτων που ρυθμίζουν τους επιμέρους παράγοντες (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, υπέρταση κλπ), ενώ μελέτες έχουν δείξει γεωμετρική πρόοδο στην αύξηση των δαπανών για αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη, όταν η πάθηση δεν ρυθμίζεται επαρκώς.


Το "παιχνίδι με τη φωτιά" στα καρδιολογικά περιστατικά, αφορά τις 8 από τις 10 υποκατηγορίες καρδιολογικών φαρμάκων και συγκεκριμένα αφορά τις στατίνες (μείωση 24%, ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ και διουρητικά (-20%), συνδυασμούς στατινών (-52%), απλούς ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ (-11%), ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ με ανταγωνιστές ασβεστίου (-30%) ή άλλους συνδυασμούς (-31%), διάφορα καρδιολογικά παρασκευάσματα (-21%), αναστολείς ACE με διουρητικά (-21%).


Στο διαβήτη, αφορά αναστολείς του DPP-4, οι οποίοι θα πρέπει να "περιοριστούν" κατά 22%, άλλα φάρμακα μείωσης της γλυκόζης που θα πρέπει να περιοριστούν κατά 21% και το μαγνήσιο κατά 32%.

Στα αιματολογικά προϊόντα, προβλέπεται μείωση 27% για προϊόντα για την αναιμία, μείωση 17% για τον δισθενή σίδηρο και -21% για αιμοστατικά.


Για την οστεοπόρωση προβλέπεται μείωση 14% στα διφοσφωνικά και 22% σε σκευάσματα για το μεταβολισμό των οστών.


Επίσης, προβλέπεται μείωση από 13% για δύο αντικαρκινικά - ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.


Σε ότι αφορά τα ψυχιατρικά, προβλέπεται μείωση από 11% σε τρεις κατηγορίες ψυχοληπτικών και ψυχοαναληπτικών.


Τέλος προβλέπονται μειώσεις της τάξης του 30% για φάρμακα του αναπνευστικού, 20% για φάρμακα του παραθυρεοειδή, 19% για φθοριοκινολόνες και 13% για ουρολογικά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το σύνολο των κλειστών προϋπολογισμών που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο και εξετάζονται αφορά φάρμακα αξίας 2,508.434 δις ευρώ, επί συνολικής δαπάνης 2,838.897 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση που επιχειρείται υπολογίζεται σε 131,905 εκ. ευρώ.

 

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, ή οι ασθενείς δεν θα πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται, με δραματικές επιπτώσεις για την υγεία τους, καθώς πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες φαρμάκων, ή το επιπλέον βάρος θα επωμιστούν οι φαρμακευτικές.

 

Οι τελευταίες, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν στην αγορά τα σκευάσματα που θα προσβληθούν από ένα πρόσθετο clawback, πέραν αυτού που μέχρι τώρα καταβάλλουν ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις για να καλύψουν την επιβάρυνση.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει επιλυθεί το θέμα κατά 99,5%
Τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας παγκοσμίως


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν