Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την οστεοπόρωση
Καταργούνται τα υπάρχοντα
Προϊόντα φαρμακείου διακινούνται στο διαδίκτυο χωρίς έγκριση ή πιστοποίηση
Μακρά λίστα δυνητικά επικίνδυνων σκευασμάτων δημοσίευσε ο ΕΟΦ
Προσοχή στο προϊόν SENSI & SENCURE NATURAL CARE EAR OIL
Δεν έχει αξιολογηθεί από τον ΕΟΦ


Κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία για να συμμετέχει στις διαδικασίες της "Βαλέτα"

12/7/2018 10:05:39 πμ
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη "Συμμαχία του Νότου"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η σύνοδος των μελών της «Διακήρυξης της Βαλέτα» που έχει στόχο την κοινή διαπραγμάτευση στις τιμές αποζημίωσης των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων.


Κύριο συμπέρασμα της συνόδου είναι, όπως ανέφεραν στις κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί Υγείας των χωρών-μελών, ότι θα πρέπει να θωρακιστεί νομικά η διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν μετά από αυτήν. Επίσης όλοι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα για τους ασθενείς είναι κοινά σε κάθε χώρα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση της νοσηρότητας, αλλά και με τις νεότερες τεχνολογίες στα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να είναι προσιτά για τα συστήματα υγείας και να διατίθενται σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.


Το θέμα περί νομικής θωράκισης ανέφερε και ο "οικοδεσπότης" υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την εισηγητική του ομιλία, σχολιάζοντας ότι "παρά το ότι η πολιτική βούληση όλων μας είναι δεδομένη, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ομογενοποίησης απόψεων και ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα έλλειμμα θεσμικής κατοχύρωσης".


Ο  ίδιος πάντως χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ παραγωγική, καθώς "η αναβαθμισμένη υπουργική εκπροσώπηση απέδειξε την ισχυρή πολιτική βούληση των χωρών που συμμετέχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας να προχωρήσουμε από κοινού εντείνοντας τις προσπάθειες μας, με βάση το στρατηγικό στόχο των προσιτών και δίκαιων τιμών στα ακριβά φάρμακα". Επισήμανε, επίσης, την εκπροσώπηση της Κομισιόν στη συνάντηση καθώς και την πολιτική στήριξη που παρέχει στη "συμμαχία".


Το αδιέξοδο στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο αδειοδότησης, κυκλοφορίας, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων είναι προφανές, πρόσθεσε ο υπουργός, και καταδεικνύεται από το γεγονός ότι υπουργοί με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, μοιράζονται την ίδια αγωνία. "Είναι πλέον μη αποδεκτές οι ανισότητες στην Υγεία και στο Φάρμακο και είναι πλειοψηφική η απαίτηση να είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλες τις χώρες τα σύγχρονα φάρμακα που έχουν προστιθέμενη θεραπευτική αξία. Στην ουσία αναζητείται μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το φάρμακο και στα ισχυρά εταιρικά συμφέροντα που διαμορφώνουν τους όρους λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς και της πρόσβασης των πολιτών στις νέες θεραπείες" ανέφερε ακόμα.

Επόμενα βήματα για τη "Συμμαχία του Νότου"

1. Η συλλογική επεξεργασία ενός κανονιστικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τη δεσμευτικότητα και θα «θωρακίζει» νομικά τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Η προβλεψιμότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας ενισχύουν την αξιοπιστία της "Διακήρυξης της Βαλέτα".

2. Η διασφάλιση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ξεπεράσουν την όποια απροθυμία τους και ότι θα έχουν κίνητρο να συμμετέχουν στις διαδικασίες της "Βαλέτα".

Το κίνητρο θα είναι η ευχερής και γρήγορη πρόσβαση σε πολύ μεγάλες αγορές (160 εκατομμυρίων πολιτών), χωρίς να αναμένουν πότε κάθε χώρα θα κάνει τη δική της αξιολόγηση και διαπραγμάτευση. Πρέπει όμως να συμφωνηθεί ότι δεν θα γίνεται παράλληλη διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο για τα φάρμακα που αξιολογεί και διαπραγματεύεται η "Βαλέτα".

3. Οι τακτικότερες και καλά προετοιμασμένες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με καταμερισμό εργασίας ανάμεσα στα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, καθώς και η συστηματική επικοινωνία και ανταλλαγή των απαραίτητων στρατηγικών πληροφοριών (κλινικές μελέτες, επιδημιολογικά δεδομένα, πληθυσμοί-στόχος, συγκριτικές κλινικές αξιολογήσεις κλπ.) που διευκολύνουν τις αποφάσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

4. Το νομικό "κέλυφος", το οποίο εισηγήθηκε η χώρα μας, βασίζεται στην αρχή της ομοφωνίας για τα κρίσιμα θέματα (στρατηγική, horizon scanning και επιλογή φαρμάκων για κοινή αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, διαδικασία και κανόνες για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και για την ενσωμάτωση τους σε εθνικό επίπεδο). Επίσης εισάγει κανόνες αμεροληψίας και εμπιστευτικότητας και "δικλείδες ασφαλείας" που εγγυώνται την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της συλλογικής προσπάθειας και άρα τη βιωσιμότητα της.


Ο κ. Ξανθός κάλεσε τους ομολόγους του να δεσμευτούν σε έναν "οδικό χάρτη" ώστε "να ξεπεραστούν όλα τα τεχνικού χαρακτήρα προβλήματα που έχουν ήδη ανακύψει ή θα προκύψουν στην πορεία (π.χ μέγιστη ή ελάχιστη τιμή, εύρος τιμών ή fix τιμή, δυνατότητα ή όχι διαπραγμάτευσης και σε εθνικό επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός της "Βαλέτα").


Η επόμενη συνάντηση της "Συμμαχίας Νότου" θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μακρά λίστα δυνητικά επικίνδυνων σκευασμάτων δημοσίευσε ο ΕΟΦ
Διοργανώνεται από τον ΕΜΑ και τον ΕΟΦ στην Αθήνα


Σχετικά άρθρα

Νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την οστεοπόρωση
Καταργούνται τα υπάρχοντα
Προϊόντα φαρμακείου διακινούνται στο διαδίκτυο χωρίς έγκριση ή πιστοποίηση
Μακρά λίστα δυνητικά επικίνδυνων σκευασμάτων δημοσίευσε ο ΕΟΦ
Προσοχή στο προϊόν SENSI & SENCURE NATURAL CARE EAR OIL
Δεν έχει αξιολογηθεί από τον ΕΟΦ
Πώς θα ενταχθούν στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ οι νέες καινοτόμες θεραπείες
Νέα εγκύκλιος αναμένεται τον επόμενο μήνα