Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Κίνηση Νέων Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΚΙ.ΝΕ.Φ.)

25/5/2010
«Κινητήριος δύναμή μας η ανάγκη για πλουραλισμό!»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νέοι, ορµητικοί και οραµατιστές, όπως το επιβάλλει εξάλλου και το νεαρό της ηλικίας τους, τα µέλη της νέας συνδικαλιστικής παράταξης «Κίνηση Νέων Φαρµακοποιών» (ΚΙ.ΝΕ.Φ.) φιλοδοξούν να αλλάξουν το «σκηνικό»

στον Φαρµακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης αλλά και στον ευρύτερο στο χώρο των φαρµακοποιών της συµπρωτεύουσας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί τα ιδρυτικά µέλη της Κίνησης Χρήστος Ξανθόπουλος, Γιώργος Ζιάκας, Άκης Πέτρογλου, Λευτέρης Αβραµίδης, Χάρης Σαρδέλης, Σάκης Ξάνθος και Βασίλης Βασιλείου υπογραµµίζουν ότι τόσο η έλλειψη νέων ιδεών και οραµάτων στον τοµέα τους όσο και το έλλειµµα εκπροσώπησης των νέων ανθρώπων στα συνδικαλιστικά δρώµενα της πόλης τους ήταν οι αφορµές που τους ώθησαν να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», διεκδικώντας δυναµικά την εµπιστοσύνη των συναδέλφων τους. Οι συχνά ρηξικέλευθες προτάσεις τους καλύπτουν όλα τα «φλέγοντα» ζητήµατα, από τη µηχανογράφηση και τις οφειλές των ταµείων µέχρι την αντιµετώπιση του ασφαλιστικού ζητήµατος και του αθέµιτου ανταγωνισµού. Κι όλα αυτά, µέσα από ένα Φαρµακευτικό Σύλλογο που τον οραµατίζονται πιο δυναµικό και εξωστρεφή, µε µέλη που θα έχουν αναβαθµίσει το κύρος τους στην κοινωνία. Ακόµη και όσοι δεν αποδέχονται πλήρως τις θέσεις τους, σίγουρα δεν µπορούν να µείνουν ασυγκίνητοι στο κάλεσµά τους για «πανστρατιά» όλων των «νέων» φαρµακοποιών, γνωρίζοντας ότι απευθύνονται κυρίως στους νέους στο πνεύµα και όχι µόνο στην ηλικία...

 

 

Ξεκινώντας τη συζήτησή µας, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να προχωρήσατε στη δηµιουργία µιας νέας συνδικαλιστικής παράταξης στη Θεσσαλονίκη;

 

Άκης Πέτρογλου: Ο κύριος λόγος δηµιουργίας της Κίνησης Νέων Φαρµακοποιών (ΚΙ.ΝΕ.Φ.) ήταν η έλλειψη νέων ιδεών και οραµάτων στο φαρµακευτικό µας σύλλογο, αλλά και η έλλειψη εκπροσώπησης των νέων ανθρώπων στα συνδικαλιστικά δρώµενα της πόλης µας. Θεωρούµε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, να δώσουν νέο όραµα και να το πραγµατοποιήσουν.

Έτσι προχωρήσαµε στην ίδρυση της ΚΙ.ΝΕ.Φ. επισήµως από τον περασµένο Φεβρουάριο, αν και η ιδέα για τη δηµιουργία της Κίνησης µάς απασχολούσε εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, ενώ τη συζητούσαµε διεξοδικά όσες φορές συναντιόµασταν σε διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου µας και όχι µόνο.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της ΚΙ.ΝΕ.Φ;

 

Σάκης Ξάνθος: Βασική προτεραιότητά µας είναι το να υπηρετούµε τα συµφέροντα του φαρµακείου. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάµε και το ρόλο του φαρµακοποιού στην κοινωνία. Εµείς ως Κίνηση ονειρευόµαστε ένα φαρµακευτικό σύλλογο εξωστρεφή, ο οποίος θα έχει ως βασικό στόχο το να αναβαθµιστεί το κύρος του φαρµακοποιού. Πιστεύουµε ότι ένας ενεργός και ανοικτός στην κοινωνία Φαρµακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.) θα µπορεί να έχει και θα έχει µια ισχυρότερη φωνή όταν απευθύνεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έχοντας µάλιστα κοντά µας τους πολίτες αλλά και τα Μ.Μ.Ε. θα µπορούµε να υπερασπιστούµε αποτελεσµατικότερα τα συµφέροντά µας, όπως είναι η διατήρηση ενός σταθερού ποσοστού κέρδους, το ιδιοκτησιακό, το συνταξιοδοτικό κ.ά.

 

Πώς πιστεύετε ότι θα µπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι σας;

 

Χρήστος Ξανθόπουλος: Μα φυσικά µέσα από τις προτάσεις µας. Αν και αυτές είναι αρκετές, θα τις κωδικοποιούσαµε στις εξής βασικές:

• Επιστηµονικές και ανοικτές στο κοινό εκδηλώσεις µε οµιλητές φαρµακοποιούς, προκειµένου να αναβαθµίσουµε έτσι το επιστηµονικό µας κύρος. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει ασφαλώς συνεργασία µε φορείς της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, στοχεύοντας στο να µπορούν οι φαρµακοποιοί να αναπτύσσουν θέµατα υγείας σε σχολεία της περιοχής τους.

• Δηµιουργία καµπανιών, µέσω φαρµακείων αλλά και των Μ.Μ.Ε., για ζητήµατα όπως η διακοπή καπνίσµατος, η αντηλιακή προστασία, η αντιµετώπιση του AIDS, τα ναρκωτικά κ.ά.

• Δηµιουργία επιστηµονικής βιβλιοθήκης και βάσης δεδοµένων στο Διαδίκτυο για να µπορούν οι συνάδελφοι να ενηµερώνονται για όλα τα τρέχοντα ζητήµατα (εγκύκλιοι υπουργείων, πληροφορίες ασφαλιστικών ταµείων, επιστηµονικές εξελίξεις κ.ά.). Επίσης, προτείνουµε την αναβάθµιση και της ιστοσελίδας του Φ.Σ.Θ.

• Δηµιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Καλλυντικών και Παραφαρµακευτικών προϊόντων, το οποίο θα είναι διαθέσιµο στις εταιρίες µέσω του Π.Φ.Σ. Το εργαστήριο του Κέντρου θα πιστοποιεί προϊόντα έναντι αµοιβής, ενώ θα αποτελεί και ένα σηµείο αναφοράς για όλους τους φαρµακοποιούς, σε ό,τι αφορά στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων τους.

Πιστεύουµε ότι η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα αναβαθµίσει το κύρος του φαρµακοποιού, αλλά και θα εξασφαλίσει παράλληλα µια ισχυρότερη θέση στο κλάδο, σε ό,τι αφορά στις µετέπειτα διεκδικήσεις µας. Το να λέµε απλά ότι «τα φαρµακεία µας παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες» δεν λέει τίποτα προς την κεντρική εξουσία, όµως το να το δείχνουµε αυτό συλλογικά και να το επικοινωνούµε µε σωστό τρόπο, σαφέστατα έχει µεγαλύτερη αξία.

 

Ποιες είναι οι θέσεις σας σε ό,τι αφορά στη φαρµακευτική πολιτική;

 

Άκης Πέτρογλου: Είναι αλήθεια ότι µελετήσαµε ως Κίνηση τις θέσεις του Π.Φ.Σ. για τη νέα φαρµακευτική πολιτική και σε γενικές γραµµές συµφωνούµε µε αυτές τις προτάσεις. Ωστόσο, πεποίθησή µας είναι ότι όλα ξεκινάνε από τη µηχανοργάνωση. Όταν κατορθώσουµε κάθε ιατρείο, κάθε φαρµακείο και κάθε ασφαλιστικός οργανισµός να είναι συνδεδεµένος µε ένα on-line σύστηµα, τότε θα µπορούµε να µιλάµε για σωστή φαρµακευτική πολιτική. Με ένα πλήρως µηχανογραφηµένο σύστηµα θα µπορέσουµε να διαπιστώσουµε επακριβώς την παθογένεια του όλου συστήµατος, αλλά και να καταλάβουµε ποιος πραγµατικά ευθύνεται για την αύξηση των δαπανών.

 

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τα συγκεκριµένα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι φαρµακοποιοί της Θεσσαλονίκης;

 

Λευτέρης Αβραµίδης: Σίγουρα το βασικό µας πρόβληµα είναι αυτό των καθυστερήσεων των ασφαλιστικών ταµείων, όσον αφορά στις οικονοµικές οφειλές τους. Ειδικά για αυτό το ζήτηµα, σταθερή µας θέση είναι η δικαστική διεκδίκηση των τόκων υπερηµερίας στις καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ. Παράλληλα ωστόσο, εµείς θέτουµε στην «πρώτη γραµµή» των διεκδικήσεών µας το συµψηφισµό των χρηµάτων που µας χρωστάει ο ΟΠΑΔ µε τις οφειλές προς την εφορία και το ΦΠΑ. Είναι κάτι που δεν θα σταµατήσουµε να το ζητάµε. Δε µπορεί εµείς να είµαστε συνεπείς απέναντι στο κράτος κι αυτό να µην παρουσιάζει την ίδια συνέπεια απέναντί µας. Ένα δεύτερο ζήτηµα είναι η γραφειοκρατία και η προσπάθεια για τον περιορισµό της. Θεωρούµε ότι οι σύλλογοι πρέπει να δίνουν καθηµερινά µια πραγµατική µάχη µε τους φορείς, έτσι ώστε να περιοριστεί ακόµη περισσότερο η γραφειοκρατία.

Στόχος µας επίσης είναι και ο περιορισµός του αθέµιτου ανταγωνισµού. Δε σκοπεύουµε να δείξουµε καµία ανοχή σε φαρµακεία που συστηµατικά κάνουν εκπτώσεις. Εξάλλου. ο σεβασµός της φαρµακευτικής δεοντολογίας αποτελεί προτεραιότητά µας, γι αυτό και τασσόµαστε υπέρ του ενδελεχούς ελέγχου από το πειθαρχικό του συλλόγου µας κάθε καταγγελίας σχετικά µε πρακτικές που αντιβαίνουν στη φαρµακευτική δεοντολογία.

 

Σας αποδίδουν µια κριτική διάθεση απέναντι στη σηµερινή διοίκηση του Φ.Σ.Θ. Ανταποκρίνεται αυτό στην πραγµατικότητα κι αν ναι, πού επικεντρώνεται αυτή η κριτική σας;

 

Χάρης Σαρδέλης: Σε καµία περίπτωση δε δηµιουργήσαµε την κίνησή µας για να κάνουµε κριτική χωρίς θέσεις στη σηµερινή διοίκηση του Φ.Σ.Θ. Αν ωστόσο µας ρωτάτε για το ποια κριτική θα µπορούσαµε να κάνουµε, θα απαντούσαµε ότι το βασικό ελάττωµα της σηµερινής διοίκησης είναι ο συγκεντρωτισµός αρµοδιοτήτων και η έλλειψη πλουραλισµού που παρουσιάζει. Εµείς έχουµε λύση γιΆ αυτό το ζήτηµα, καθώς προτείνουµε τη δηµιουργία ειδικών επιτροπών από φαρµακοποιούς που θα φέρουν εις πέρας συγκεκριµένες εργασίες και θα ασχολούνται µε ειδικά θέµατα, έτσι ώστε το Δ.Σ. του συλλόγου να έχει µικρότερο φόρτο εργασίας και να είναι πιο αποτελεσµατικό στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις του. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου σκοπεύουµε να κάνουµε πράξη κι εµείς το πρόγραµµά µας µέσα στη επόµενη τριετία. Το δεύτερο σηµείο κριτικής στη διοίκηση του συλλόγου µας είναι το ότι εκείνη απέδειξε επανειληµµένα πως δεν δίνει «χώρο» στους νέους ανθρώπους, έστω κι αν εκείνοι έχουν διάθεση να προσφέρουν. Δεν γνωρίζω για ποιο ακριβώς λόγο συµβαίνει αυτό, ωστόσο σίγουρα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εµείς είµαστε εδώ σήµερα.

 

Ποιες είναι οι θέσεις σας για το ασφαλιστικό ζήτηµα;

 

Βασίλης Βασιλείου: Όπως γνωρίζετε, οι προβλέψεις για τους µετά το 1993 ασφαλισµένους είναι δυσοίωνες. Σύµφωνα µε το νόµο Σιούφα, καταγράφεται µια δραµατική µείωση των αποδοχών για τους νέους ασφαλισµένους. Μόλις πρόσφατα ακούσαµε για µείωση των νέων συντάξεων κατά 20% από το 2015. Πρότασή µας είναι η δηµιουργία ενός αποθεµατικού ταµείου για τους µετά το 1993 ασφαλισµένους από τα αποθεµατικά του Π.Φ.Σ. (1‰ από τις κρατήσεις στις αγορές φαρµάκων και συµπλήρωση της σύνταξης µε ένα σεβαστό ποσό το µήνα). Πιστεύουµε ότι οι κρατήσεις πρέπει να γυρίσουν στους ίδιους τους φαρµακοποιούς. Να σηµειώσω σε αυτό το σηµείο ότι στο ΤΣΑΥ ο τοµέας της σύνταξης είναι υποχρεωτικά συνδεδεµένος µε τον τοµέα περίθαλψης. Αυτό σηµαίνει πώς εάν κάποιος βρίσκεται στη 14η κλίµακα, µόνο ένα µέρος των εισφορών του πάει στη σύνταξη, δηλαδή γύρω στα 600 ευρώ στην περίπτωση των µονοσυνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 350 ευρώ περίπου πηγαίνουν στην περίθαλψη. Εν τούτοις, οι παροχές είναι απολύτως ίδιες µε αυτές που έχει κάποιος όταν πληρώνει 160 ευρώ για τον τοµέα της σύνταξης και 100 ευρώ για την περίθαλψη. Πιστεύω πως οι τοµείς σύνταξης και περίθαλψης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, ενώ θα πρέπει να µπορεί να επιλέγει κανείς την κατηγορία στην οποία θέλει να υπαχθεί, αναλόγως µε τις εισφορές του και την ανταποδοτικότητα των παροχών του ταµείου.

 

Εν όψει και των εκλογών του Συλλόγου σας τον προσεχή Νοέµβριο, τι µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους συναδέλφους σας στη Θεσσαλονίκη;

 

Χρήστος Ξανθόπουλος: Αυτό που θα θέλαµε να πούµε είναι ότι η Κίνηση Νέων Φαρµακοποιών αποτελείται από νέους και έντιµους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και να παλέψουν για ένα δραστήριο Σύλλογο και τίποτα περισσότερο. Παλιοί συνδικαλιστές µας κατηγορούν ότι οι προτάσεις µας είναι ανέφικτες. Εµείς ωστόσο δεν θεωρούµε τίποτα ανέφικτο, πιστεύουµε ότι όλα είναι πιθανά αρκεί να το θέλουµε και να το επικοινωνούµε σωστά.

Καλούµε λοιπόν όλους τους νέους φαρµακοποιούς, όχι µόνο στην ηλικία αλλά και στο πνεύµα, σε µια συνολική «πανστρατιά» για να αντιµετωπίσουµε όλοι µαζί τα προβλήµατα που είναι κοινά για όλους µας και δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για κοµµατικές διαφοροποιήσεις, ούτε για προσωπικές συνδικαλιστικές συµπεριφορές.

 

Ολοκληρώνοντας εδώ, πώς οραµατίζεστε το φαρµακείο του µέλλοντος;

 

Χάρης Σαρδέλης: Εµείς θέλουµε ένα φαρµακείο πλήρως ενταγµένο στη πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας. Ένα φαρµακείο µε φαρµακοποιούς των οποίων τον συµβουλευτικό ρόλο αλλά και το κοινωνικό έργο θα αναγνωρίζει το κράτος. Σαφέστατα είµαστε ενάντια στην πλήρη εµπορευµατοποίηση του φαρµακείου αλλά και στα φαρµακεία τύπου «McDonalds», γι αυτό και πιστεύουµε ότι κάθε φαρµακείο πρέπει να έχει τη δική του εικόνα και «σφραγίδα». Άλλωστε, η υπεράσπιση του ιδιοκτησιακού ζητήµατος κατέχει βασική θέση στο πρόγραµµά µας. Παράλληλα, επιδιώκουµε και ένα νοµικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τον επιστηµονικό ρόλο του φαρµακοποιού στη θεραπεία, κάτι που θεωρούµε πως είναι εφικτό µέσω πρωτοβουλιών όπως είναι η ανάπτυξη ενός καταλόγου OTC (Over The Counter) και BTC (Behind The Counter) φαρµάκων, έτσι ώστε ο φαρµακοποιός να έχει έναν πρωταρχικό ρόλο στην αυτοδιάγνωση και στην αυτοθεραπεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)