Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κινήσεις του Φ.Σ.Α. για τα «φάρμακα υψηλού κόστους»

16/3/2009
Επιστολές προς τα υπ. Απασχόλησης και Υγείας στις οποίες τονίζεται η ανάγκη για διευθέτηση του προβλήματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με επιστολές του προς τον Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και τον Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) τονίζει το ανεφάρμοστο της υπουργικής απόφασης για τα «φάρμακα υψηλού κόστους» και την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φ.Σ.Α. προσανατολίζεται στη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στο προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν μετά την 1η Απριλίου (ημερομηνία έναρξης ισχύος της υπ. Απόφασης) τα μέλη του Συλλόγου.


Οι δύο επιστολές του Φ.Σ.Α. είναι οι εξής:

 

1. «Προς
Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
κ. Μαμωνά

 

Κύριε Γενικέ,

Με το υπ’ αριθ. Φ.42000/οικ. 5551/525/4-3-2009 έγγραφό σας, δώσατε παράταση εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους μέχρι την 1-4-2009, επικαλούμενος “την πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών”.

Οι πραγματικοί λόγοι όμως που ώθησαν τα δύο συναρμόδια Υπουργεία , δηλαδή το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, να μεταθέσουν την εν λόγω απόφαση, δεν είναι η πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών, αλλά “η λήψη πρόσθετων μέτρων και ο καθορισμός τυχόν αναγκαίων ειδικότερων όρων και διαδικασιών”.

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε από τα αλλεπάλληλα έγγραφα και τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει, η Υπουργική Απόφαση δεν δύναται να εφαρμοστεί ως έχει σε καμία περίπτωση και σε καμία χρονική στιγμή. Άρα, δεν υφίστανται λόγοι ενημέρωσης των εμπλεκομένων μερών, αλλά, αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης.

Εκτός όμως των ανωτέρω, η αναβολή της Απόφασης αυτής από μεν το Υπουργείο σας δίνεται με ημερομηνία λήξης την 1-4-2009 από το δε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την 1-5-2009!!!! Είναι δυνατόν να εκδίδεται από δύο συναρμόδια Υπουργεία διαφορετική ημερομηνία έναρξης ισχύος μιας οποιασδήποτε απόφασης;

Ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από τις διαφορετικές ερμηνείες που δίδονται εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων, για το τι τελικά ισχύει και το τι πρόκειται να ισχύσει από 1-4-2009 ή 1-5-2009. Γινόμαστε αποδέκτες όλοι οι φαρμακοποιοί μεγάλης αγανάκτησης και έντονης δυσφορίας των ασφαλισμένων, οι οποίοι προσπαθούν , χωρίς αποτέλεσμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να βρουν τα φάρμακά τους. Παρά τις εντολές του Υπουργείου Υγείας να υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων αυτών στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία ενόψει της λήξης της παράτασης σε κάποια από τις ανωτέρω ημερομηνίες, δεν προμηθεύονται φάρμακα και δεν τοποθετούν το “στερείται” στις συνταγές στις οποίες αναγράφονται φάρμακα που δεν έχουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να στερούνται νοσοκομειακών φαρμάκων.

Για όλα τα ανωτέρω παρακαλούμε όπως ορίσετε άμεση συνάντηση μαζί μας, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο πρόκειται να μεγιστοποιηθεί μετά την 1-4-2009».


2. «Προς Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
κ. Καλογερόπουλο

 

Κύριε Γενικέ,

Με το υπ’ αριθ. ΔΥΓ3(α)/οικ.30423/ 4-3-2009 έγγραφό σας, δώσατε παράταση εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους μέχρι την 1-5-2009, “για την λήψη πρόσθετων μέτρων και τον καθορισμό τυχόν αναγκαίων ειδικότερων όρων και διαδικασιών”.

Αντιθέτως το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εξέδωσε έγγραφο με το οποίο μεταθέτει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης την 1-4-2009 επικαλούμενος “την πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών” !!!

Όπως γνωρίζετε από την τελευταία μας συνάντηση, ο παραπάνω λόγος δεν υφίσταται για την αναβολή ισχύος της απόφασης. Οι πραγματικοί λόγοι, είναι οι λόγοι που επικαλείστε εσείς στο έγγραφό σας.

Ένα άλλο σημείο που δημιουργεί εντυπώσεις αλλά και αναστάτωση, είναι η ημερομηνία εφαρμογής της ανεφάρμοστης ως έχει Υπουργικής Απόφασης, η οποία για μεν το Υπουργείο σας, είναι η 1-5-2009 για δε το Υπουργείο Απασχόλησης η 1-4-2009.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στα δέοντα, ώστε να υπάρξει ενιαία αναβολή εφαρμογής της απόφασης μέχρι την 1-5-2009, ώστε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, να βρεθεί κάποια λύση και να ορίσετε νέα συνάντηση μαζί μας».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε μας να κάνουμε περισσότερα»
Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως
IQVIA: Οριακές αυξήσεις πωλήσεων στα φαρμακεία
Την περίοδο 4-10 Σεπτεμβρίου
7.000 επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού
Διοργανώθηκε από τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης