Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κίνδυνοι από τη συγχορήγηση ΜΣΑΦ και καταθλιπτικών

17/9/2015 1:59:12 μμ
Μελέτη δείχνει ότι τα αντικαταθλιπτικά αλληλεπιδρούν με τα κοινά αναλγητικά ΜΣΑΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιστήμονες υγείας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να ρωτούν τους ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά σκευάσματα εάν και τι είδους παυσίπονα λαμβάνουν. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι πολύ συνηθισμένος, αφού πάνω από το 50% των καταθλιπτικών ασθενών υποφέρουν από χρόνιους πόνους και λαμβάνουν –προφανώς χωρίς ιατρική συνταγή– παυσίπονα.


Πρόσφατη βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), προειδοποιεί ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μαζί με κοινά παυσίπονα (ΜΣΑΦ) μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.


Τη νέα μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Ινστιτούτο Ασφαλείας Φαρμάκων & Διαχείρισης Κινδύνων της Κορέας, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από την εθνική βάση δεδομένων της χώρας τους για περίπου 4.000.000 ασθενείς και τις πρώτες 30 ημέρες από την έναρξη της λήψης αντικαταθλιπτικών με ή χωρίς μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) αναλγητικά. 

Στην κατηγορία των ΜΣΑΦ αναλγητικών ανήκουν το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη, η ινδομεθακίνη, η ναπροξένη, η νιμεσουλίδη, το μεφαιναμικό οξύ, οι κοξίμπες κ.ά., τα οποία χορηγούνται για πολλών ειδών πόνους όπως πονόδοντο, αρθρίτιδα, οσφυαλγία, ουρική αρθρίτιδα.

Η μελέτη έδειξε πως όσοι έπαιρναν και τα δύο είδη φαρμάκων είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο σε σύγκριση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά, ενώ η εν λόγω αλληλεπίδραση συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η αιμορραγία προκαλείται από το συνδυασμό των ΜΣΑΦ με οποιοδήποτε είδος αντικαταθλιπτικών. Σημειωτέον ότι είναι γνωστό πως τα ΜΣΑΦ -όπως και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI)- σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στο πεπτικό, ωστόσο από μόνα τους καμία από τις δύο κατηγορίες δεν έχει βρεθεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές περιόρισαν την έρευνά τους στους ασθενείς που έπαθαν ενδοκρανιακή αιμορραγία, δίχως να έχει προηγηθεί τραυματισμός.


Σε άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη, η δρ Τζιλ Μόρισον, καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, σχολιάζουν τα εξής:

«Ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός αλλά υπαρκτός και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χωρίς να τους τα έχει συστήσει κάποιος γιατρός. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ακόμα και αν η συνδυασμένη λήψη γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, δεδομένου ότι η νέα μελέτη εστίασε στις πρώτες 30 μέρες από την έναρξη της αγωγής».


Οι ειδικοί περιμένουν τώρα τα μακροχρόνια ευρήματα από τη λήψη του συνδυασμού για να εντοπίσουν αν ο αυξημένος κίνδυνος περιορίζεται στην έναρξη της συνδυασμένης αγωγής ή επιμένει στο χρόνο.


Σε κάθε περίπτωση συνιστούν στους ασθενείς να μη διακόψουν την αντικαταθλιπτική αγωγή τους, αλλά να συμβουλευτούν το γιατρό τους εάν λαμβάνουν παράλληλα ΜΣΑΦ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση