Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Π. Ζαρογουλίδης: Αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη χρήση στατινών στην Ελλάδα
Αποτυπώνονται σε πρόσφατη Φαρμακοεπιδημιολογική Μελέτη

ΚΕΣΥ: Προτείνει το διαχωρισμό Ιατρικής και Ομοιοπαθητικής

29/9/2017 10:04:37 πμ
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει την πρόταση ο ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) την εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που αφορά το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ομοιοπαθητική, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς.


Η "απαράδεκτη", κατά τον ΙΣΑ, εισήγηση προτείνει την απαγόρευση της άσκησης της ομοιοπαθητικής από τους γιατρούς και μάλιστα τους τιμωρεί με αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας, σε περίπτωση που επιθυμούν να την ασκήσουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "αντίθετα, παραπέμπει τις αρμοδιότητες για την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής στο... υπουργείο εμπορίου! Την ίδια ώρα αυτό το παράλογο και αναχρονιστικό κείμενο χαρακτηρίζει ως ασθενείς όσους απευθύνονται σε ομοιοπαθητικούς."


Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι "τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των Ιατρικών Συλλόγων".


Καταγγέλλει επίσης ότι η εν λόγω εισήγηση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα, ούτε και εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Τέλος, ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει και τονίζει ότι "η ομοιοπαθητική, όπως και κάθε εναλλακτική θεραπεία, πρέπει να διενεργείται μόνο από γιατρούς" και αυτό γιατί "κάθε πράξη για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς και προληπτικούς σκοπούς εμπίπτει στην έννοια της θεραπευτικής πράξης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3418/2005. Όταν μη γιατρός εκτελεί τις θεραπευτικές αυτές πράξεις, πρόκειται για παράνομη άσκηση της Ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες της 30ης Νοεμβρίου
Τα αποτελέσματα προωθούνται στην Περιφέρεια






Σχετικά άρθρα

Αποκλειστικό: Ξετυλίγοντας τον μίτο των ΦΥΚ στα φαρμακεία
Δυσλειτουργίες, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις χρήζουν βελτιώσεων
ΕΟΦ: Στα ίδια επίπεδα τα ελλειπτικά φάρμακα τον Νοέμβριο
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα
Π. Ζαρογουλίδης: Αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη χρήση στατινών στην Ελλάδα
Αποτυπώνονται σε πρόσφατη Φαρμακοεπιδημιολογική Μελέτη