Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για ορισμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων

16/12/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στη φορολογία φυσικών προσώπων ίσχυε πάντοτε ένα αφορολόγητο ποσό, στο οποίο κατά διαστήµατα γινόταν αναπροσαρµογή προς τα πάνω, για να συµβαδίζει µε τις τιµαριθµικές αυξήσεις.

Όσον αφορά τα εισοδήµατα του οικονοµικού έτους 2008, το αφορολόγητο αυτό ποσό ήταν 12.000 € για τους µισθωτούς (εξαρτηµένη σχέση εργασίας) και τους συνταξιούχους (οι δύο αυτές κατηγορίες ανήκουν στους φορολογούµενους της κλίµακας α).

Για όλους τους άλλους φορολογούµενους (ελεύθερους επαγγελµατίες, επιτηδευµατίες που έχουν ατοµική επιχείρηση, εισοδηµατίες κτλ.) το αφορολόγητο ποσό ήταν 10.500 € (φορολογούµενοι κλίµακας β).

Ήδη, σύµφωνα µε το άρθρο 14 παρ. 2 του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου που ψηφίστηκε το Σεπτέµβριο από τη Βουλή, προστίθεται φορολογικός συντελεστής 10% για τους φορολογούµενους της κλίµακας β που αποκτούν εισοδήµατα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελµάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 ή από ατοµική εµπορική επιχείρηση ή και από τις δύο κατηγορίες εισοδήµατος.

 

Τα παραπάνω δεν εφαρµόζονται στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Σε όσους υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόµενα χρόνια. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, η παρούσα εξαίρεση ισχύει για τα επόµενα 3 έτη, εφόσον δεν έχουν συµπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους.
• Σε όσους αποκτούν εισόδηµα από γεωργικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισµού του εισοδήµατός τους, εφόσον το εισόδηµα αυτό υπερβαίνει το ποσοστό του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού δηλουµένου εισοδήµατος που φορολογείται µε τις γενικές διατάξεις.
• Σε όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω, τα οποία βαρύνουν το φορολογούµενο, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.).
• Σε όσους παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω από νοητική υστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση και αποκτούν εισοδήµατα ως ελεύθεροι επαγγελµατίες ή από ατοµική εµπορική επιχείρηση.

 

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι διατάξεις αυτές δεν ισχύουν για εισοδήµατα που προέρχονται από µισθώµατα ακινήτων (ενοίκια), δηλαδή για τα εισοδήµατα αυτά ισχύει το αφορολόγητο.

Αντίθετα, το αφορολόγητο των φαρµακοποιών καταργείται, επειδή αποκτούν εισόδηµα από ατοµική επιχείρηση (άρθρο 14 παρ. 2, πρώτο εδάφιο), όπως είναι το φαρµακείο.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι χωρίς να αυξηθούν τα εισοδήµατα του φαρµακοποιού, αυτός θα επιβαρυνθεί µε το ποσό των 1.050 €. Δηλαδή, το πρώτο κλιµάκιο της κλίµακας β που µέχρι τώρα ήταν αφορολόγητο δηλωθέν εισόδηµα 10.500 €, θα φορολογηθεί µε συντελεστή 10% και το ποσόν των 1.050 € (10.500 x 10% = 1.050 €) θα προστεθεί στον υπόλοιπο φόρο.

Σε περιπτώσεις βέβαια που το δηλωθέν εισόδηµα είναι κάτω των 10.500 €, η αντίστοιχη επιβάρυνση θα είναι µικρότερη των 1.050 €. Για παράδειγµα, αν το δηλωθέν εισόδηµα είναι 8.500 €, ο φόρος που αναλογεί θα είναι 850 € (8.500 x 10% = 850 €), ενώ µε το προηγούµενο καθεστώς θα αναλογούσε µηδέν φόρος.


Λευτέρης Κεχαγιάς, στέλεχος του φοροτεχνικού γραφείου «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕ»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε μας να κάνουμε περισσότερα»
Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως
IQVIA: Οριακές αυξήσεις πωλήσεων στα φαρμακεία
Την περίοδο 4-10 Σεπτεμβρίου
7.000 επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού
Διοργανώθηκε από τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης