Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κατά 26% αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων

6/8/2018 2:49:34 μμ
Στην 8ετία της κρίσης το φάρμακο επηρεάστηκε αλλά όχι δραστικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Αργυρό» μετάλλιο για τις εξαγωγικές επιδόσεις αποδίδει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, διαπιστώνοντας όμως σημαντική επίπτωση από την ύφεση στη δυναμική του κλάδου.

 

Στο 6% διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των φαρμάκων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας (με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση για το 2017 μετά το αλουμίνιο το οποίο έχει ποσοστό 8%.

 

Όπως περιγράφεται στη «Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας: Το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών επέδειξε δυναμικότητα στηρίζοντας την οικονομία στα χρόνια της κρίσης», η επίδοση αυτή είναι σημαντική και αναδεικνύει τον κλάδο μεταξύ των βασικών παικτών στον παγκόσμιο χάρτη των εξαγωγών αναφέρει το healthmag.gr.

 

Την ίδια στιγμή όμως η μελέτη δείχνει ότι η ύφεση την Ελλάδα και φυσικά η «μάχη» με τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, είχαν σημαντική επίπτωση στον κλάδο, παρά τη μεγάλη άνοδο στην παραγωγή και την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας τα φάρμακα μαζί με μια σειρά άλλων κλάδων (Καπνός, Τρόφιμα, Μέταλλα, Ποτά, Ένδυση, Κλωστοϋφαντουργία, Χημικά και Πλαστικά ) ανήκουν στην κατηγορία που ναι μεν έχουν υψηλό διεθνές μερίδιο, αυτό όμως διαπιστώνεται πτωτικό τα τελευταία χρόνια.

 

Συγκεκριμένα, τα φάρμακα αν και κατάφεραν να αυξήσουν συνολικά το διάστημα 2009-2017 την αξία των εξαγωγών του κατά 26%, όμως το διεθνές μερίδιό τους, δηλαδή το ποσοστό των ελληνικό εξαγωγών στο σύνολο των εξαγωγών φαρμάκων όλων των χωρών του κόσμου, περιορίστηκε στο 0,26% το 2017 από 0,36% το 2009. Επίσης, και το 2009 το ποσοστό συμμετοχής των φαρμάκων στις ελληνικές εξαγωγές ήταν μεγαλύτερο ήτοι στο 7%.

 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη της Εθνικής, είναι η διεύρυνση των χωρών που εξάγει φάρμακα η Ελλάδα. Έτσι, ενώ το 2007 το 63% των εξαγωγών κατευθύνονταν στους τρεις κορυφαίους προορισμούς που ήταν 3 χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) το 2017 το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 39%. Επίσης, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ενώ το 2007 προσέλκυαν το 29% των εξαγωγών, πέρυσι κατευθύνθηκε σε αυτές το 45%, ενώ πλέον εκτός της ΕΕ κατευθύνεται το 16% του συνόλου των εξαγόμενων φαρμάκων από 6% το 2007.

 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η πορεία των εξαγωγών φαρμάκων κινείται ανοδικά. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία από Eurostat, Ελληνική Στατιστική Αρχή και τις εκτιμήσεις της Εθνικής, για την ελληνική παραγωγή φαρμάκων οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο +16,5% στο 12μηνο που έληξε το Μάρτιο του 2018 και +22,2% στο πρώτο 3μηνο του 2018. Μάλιστα οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την ανοδική κίνηση της βιομηχανικής παραγωγής του κλάδου (+21,0% στο 12μηνο και +22,3% στο 3μηνο 2018) καθώς η εσωτερική αγορά δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης (-2,4% στο 12μηνο).

 

Η Ελλάδα μάλιστα σημειώνει καλύτερες επιδόσεις έναντι της Ευρώπης όπου η βιομηχανική παραγωγή του κλάδου ήταν ανοδική κατά +3,2% στο 12μηνο και +4,8% στο 3μηνο 2018. Όμως, αντίθετα, η χώρα πλήττεται από την πίεση των τιμών καθώς ο Δείκτης Τιμών παραγωγού στο 12μηνο στην Ελλάδα κινήθηκε πτωτικά -3,9% ενώ στην Ευρώπη -1,2% και εξακολουθεί να κινείται και εντονότερα πτωτικά στο 3μηνο σε ποσοστό -4,0% έναντι -2,9% της Ευρώπης.

 

ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό