Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κάντε Health Check στα οικονομικά του φαρμακείου σας

6/5/2020 2:02:56 μμ
Οι 12 κρίσιμοι δείκτες απόδοσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εσείς οι φαρμακοποιοί γνωρίζετε καλά ότι ο προληπτικός έλεγχος υγείας (Health Check), αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο διάγνωσης τυχόν προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε πρώιμο στάδιο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το φαρμακείο σας.

Ένας διαγνωστικός έλεγχος σημαντικών δεικτών απόδοσης (KPI’s) μπορεί να αποκαλύψει προδιαθεσικούς παράγοντες διαταραχής της «οικονομικής υγείας» του φαρμακείου σας.

Η γνώση αυτών των παραγόντων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας, θα σας επιτρέψει να προβείτε έγκαιρα στις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να έχετε ένα ικανοποιητικό θεραπευτικό αποτέλεσμα στα οικονομικά και γενικότερα στη λειτουργία του φαρμακείου σας.

Ποιοι είναι οι σημαντικοί δείκτες απόδοσης (KPI’s) για το φαρμακείο σας:

  • Ρευστότητα: Εκφράζει την ικανότητα σας να ανταποκρίνεστε απρόσκοπτα στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σας. Ο δείκτης γενικής ρευστότητας δείχνει το μέτρο ρευστότητας του φαρμακείου σας, καθώς επίσης και το περιθώριο ασφάλειας που έχετε, προκειμένου να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία τυχόν ανεπιθύμητη εξέλιξη στη ροή κεφαλαίων κίνησης. Για να έχετε όμως μια ολοκληρωμένη εικόνα, εκτός από τη γενική ρευστότητα θα πρέπει να εξετάζετε και τους δείκτες ειδικής και ταμειακής ρευστότητας.
  • Κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων: Δείχνει πόσες φορές ανανεώθηκαν τα αποθέματα του φαρμακείου σας σε σχέση με τις πωλήσεις σας, μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να εξετάζετε τον Μέσο Χρόνο Παραμονής των αποθεμάτων στο φαρμακείο (σε ημέρες) καθώς και τον δείκτη επάρκειας των αποθεμάτων σας. Η γνώση αυτών των δεικτών είναι σημαντική γιατί τα αποθέματα επηρεάζουν άμεσα τις χρηματικές σας ροές (cash flow).
  • GMROI: Πρόκειται για ένα σημαντικό δείκτη που αποτελεί εργαλείο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων στο λιανεμπόριο και μετράει την απόδοση του κεφαλαίου που έχετε επενδύσει σε εμπορεύματα. Ο δείκτης GMROI θα σας αποκαλύψει ποια αποθέματα από αυτά που έχετε στο φαρμακείο σας αποφέρουν κέρδος και ποια είναι ζημιογόνα.
  • Κερδοφορία: Οι δείκτες κερδοφορίας δείχνουν αν το φαρμακείο σας μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμα. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή για να μην κάνετε το λάθος που κάνουν πολλοί μπερδεύοντας το Gross Margin με το Markup που εκφράζεται και αυτό ως ποσοστό. Αν κάνετε αυτό το λάθος είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθείτε.
  • Νεκρό σημείο: Το "Νεκρό Σημείο" εκφράζει το επίπεδο των πωλήσεων όπου τα έσοδά σας είναι ίσα με τα έξοδα.
Για να διαβάσετε και τους 12 κρίσιμους δείκτες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα εδώ.
Αναζητήστε βοήθεια στο βιβλίο «ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» πατώντας εδώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου