Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καμία γυναίκα σε επέμβαση μαστού χωρίς να προηγηθεί προεγχειρητική βιοψία

13/7/2021 9:49:02 πμ
Σε 8 στις 10 περιπτώσεις θα αποδειχθεί άσκοπο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο με απλές ενδείξεις ευρημάτων στο μαστό, αν δεν προηγηθεί προεγχειρητική βιοψία, η οποία στα χέρια έμπειρου ακτινοδιαγνώστη μπορεί να αποκαλύψει πλήρως την καλοήθεια ή την κακοήθεια κι έτσι αυτή να μην υποστεί τη διπλή ταλαιπωρία ενός χειρουργείου», τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση.


Η βιοψία είναι απαραίτητη κατά τον κ. Μαλακάση, στην περίπτωση αμφιβολίας για το αν κάποια ευρήματα ορατά μόνο απεικονιστικά και όχι ψηλαφητά, όπως είναι οι μικροαποτιτανώσεις ή τα μικρά ογκίδια, είναι ύποπτα για κακοήθεια, οπότε σαφώς και απαιτούν βιοψία. Όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση και στο σημείο εκείνο αφήνεται ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια να βοηθηθεί ο χειρουργός να εντοπίσει άμεσα την περιοχή στην οποία και θα επέμβει για να αφαιρέσει την υπολειπόμενη νόσο.


«Υπολογίζουμε πως οκτώ στις δέκα γυναίκες θα είχαν αποφύγει το χειρουργείο με τη λύση της στερεοτακτικής βιοψίας με αναρρόφηση, διαδικασία που δεν είναι χειρουργική πράξη, μιας και πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα» προσθέτει, «ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο».


Η βιοψία γίνεται με τη βοήθεια ψηφιακού μαστογράφου, μόνο με τοπική αναισθησία, και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, η οποία απλώς θα πρέπει να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν. Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο δέρμα, η οποία δεν χρειάζεται καν ράμματα.


Πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων της μη χειρουργικής βιοψίας - η οποία είναι ιατρική πράξη με μηδαμινές παρενέργειες- θα πρέπει να επισημανθεί και το κόστος της το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο της χειρουργικής βιοψίας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται νοσηλεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαραίτητη η προσωπική επαφή του ακτινοδιαγνώστη με την ασθενή
Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση