Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Καλύτερα για την υγεία τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά

14/7/2014 1:50:16 μμ
Ανάλυση 343 προηγούμενων μελετών έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανάλυση 343 προηγούμενων μελετών έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών


 



Σε μια από τις πιο εκτεταμένες αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με καλύτερη υγεία, καθώς επίσης και χαμηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων και φυτοφαρμάκων.


Η διεθνής επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ισχυρίζεται ότι η μετάβαση από την κατανάλωση συμβατικών σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να επιδείξει τα ίδια θρεπτικά οφέλη με την προσθήκη μιας ή δύο μερίδων από τις "πέντε την ημέρα" που συνιστώνται.

 

Ο καθηγητής Carlo Leifert από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών, καθώς τα βιολογικά περιέχουν από 19% έως 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά, ποσοστό που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αυξημένα επίπεδα των αντιοξειδωτικών είναι ισοδύναμα με μία ως δύο από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά και ως εκ τούτου θα ήταν σημαντική και ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την ανθρώπινη διατροφή, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν αυτές τις ενώσεις να προσφέρουν οφέλη στην υγεία.

 

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια ανάλυση 343 προηγούμενων μελετών –ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει εξετασθεί ποτέ– η οποία αφορούσε στις διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.

 


Ωστόσο η γνώμη των ερευνητών για το αν τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία των ανθρώπων είναι πιθανό να εγείρει αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε επίσης ότι στις συμβατικές καλλιέργειες βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων τέσσερις φορές συχνότερα από ό,τι στα βιολογικά τρόφιμα.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το νέο ελληνικό brand που κρύβει μέσα του τη δύναμη της φύσης του Όρους 'Aθω
Γράφει ο Σπυρίδων Γκάτζιας, Αναπληρωτής Διευθυντής Πνευμονολόγος στο Μetropolitan Hospital






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους