Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

ΙΣΑ: Να αποσυρθεί η φραγή συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία!

26/1/2018 9:36:29 πμ
Οι γιατροί ζητούν να μην τους επιβάλλονται πρόστιμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ να αποσύρουν άμεσα τη φραγή συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία, στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%, καθώς για το θέμα αποφάνθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).


Με επιστολή του προς τους προέδρους του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ κ.κ. Σ. Μπερσίμη και Α. Τάγαρη, ζητάει επίσης "να σταματήσουν μη νόμιμα να εγκαλούν, να καλούν σε απολογία και να επιβάλουν πρόστιμα στους ιατρούς που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους".


Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης:

«Καλούμε για άλλη μία φορά την ΗΔΙΚΑ να εφαρμόσει το νόμο, σύμφωνα με το σκεπτικό και το αιτιολογικό του ΣτΕ. Η πρόταση της εξατομικευμένης φαρμακευτικής θεραπευτικής αγωγής αποτελεί ηθική, δεοντολογική και νομική υποχρέωση κάθε ιατρού. Τούτο επιβάλλει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (άρθρ. 2 και 3 του ν. 3418/2005), αλλά και είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία, όπως, με τον πλέον σαφή τρόπο, δέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ Ολομ. 3802/14- ιδίως σκέψη 18).

Καλούμε λοιπόν τη μεν ΗΔΙΚΑ να αποσύρει άμεσα τη φραγή συνταγογράφησης στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%, τα δε μέλη μας να τηρήσουν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την παραπάνω οδηγία, ανταποκρινόμενα έτσι στο υπέρτατο καθήκον τους να ενεργούν πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».


Στη συνέχεια, σε ενημέρωση των μελών του, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι αποτελεί, όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση κάθε γιατρού να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής και τις επιταγές της επιστημονικής του συνείδησης, να συνταγογραφεί μεν με τη δραστική ουσία, αλλά, παράλληλα, να υποδεικνύει στον ασθενή το καταλληλότερο κατά τη κρίση του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς ή γενόσημο φάρμακο, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης.


Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες (Σεπτέμβριος 2017), ο ΕΟΠΥΥ είχε εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία υπενθύμιζε στους γιατρούς τους κανόνες συνταγογράφησης, λόγω των πολλών παρατυπιών που ανακάλυπτε η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας. Ανάμεσα σε αυτές τις παρατυπίες, επισημάνθηκε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται και ότι σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, οι γιατροί μπορούν να να χρησιμοποιούν την εμπορική ονομασία μόνο σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων, και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής