Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


ΙΟΒΕ: Στα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα βρίσκονται τα ελληνικά φάρμακα

18/12/2023 8:44:38 μμ
Καταλαμβάνουν τη 2η θέση καλύπτοντας το 8,7% του συνόλου εξαγωγών μεταποίησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα ανάλυση του ΙΟΒΕ για τις προκλήσεις και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα καταγράφει τις επιδόσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή της στην απασχόληση, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. 


Ειδικότερα, ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων βρίσκεται στην 3η θέση της εγχώριας κατάταξης όσον αφορά την απασχόληση, σημειώνοντας σημαντική αύξηση την τελευταία τετραετία, φτάνοντας στο 7,1% το 2022.


Ως προς τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα, τα φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται στη 2η θέση, με €2,5 δισεκ. το 2022, καλύπτοντας το 8,7% του συνόλου εξαγωγών μεταποίησης. Σε σύγκριση με τις εισαγωγές, ο κλάδος του φαρμάκου στη χώρα, αν και διατηρεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, είναι ο μόνος που κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά του την τελευταία τετραετία (από €1,8 δισεκ. το 2018 σε €1,6 δισεκ. το 2022), όπως καταγράφει ο ΙΟΒΕ. 


Επίσης αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που παρουσίασε ο κλάδος στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου την τετραετία 2017-2021, διπλασιάζοντάς τις από €114 εκατ. σε €238 εκατ. αλλά και σημειώνοντας περισσότερο από τριπλάσια παραγωγικότητα σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ27. Τέλος, καταγράφεται πολύ υψηλή επενδυτική δαπάνη για την περιβαλλοντική προστασία αλλά και στην Έρευνα & Ανάπτυξη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος να αναδειχθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του κλάδου
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven


Σχετικά άρθρα

Abbott: 20,4% ανάπτυξη μόνο από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη
Η εταιρεία αύξησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους
Sanofi: Επενδύει 400 εκατ. ευρώ στην Ινδία
Και ενισχύει το προσωπικό που διαχειρίζεται ψηφιακά εργαλεία και ΑΙ
«Executive Program in Pharmaceutical Management - E.Ε.Φα.Μ.»
Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών