Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
ΕΜΑ: εγκρίνει το Kaftrio σε συνδυασμό με το Ivacaftor
Για τη θεραπεία παιδιών με κυστική ίνωση ηλικίας 6 έως 11 ετών
ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες

ΙΟΒΕ: 7 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τη χρήση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

31/1/2018 6:28:51 μμ
Η πλειονότητα ζητά την καθοδήγηση του φαρμακοποιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στη χρήση φαρμάκων, που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ, αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς.


Στη μελέτη γίνεται αναφορά στη διεθνή εμπειρία από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας (self-care), της χρήσης δηλαδή ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού και χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας. Αποτυπώνονται επίσης και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αυτοφροντίδα προωθείται συντονισμένα από την Πολιτεία, από φορείς και εταιρείες.


«Οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. μέσω φόρων, με την παράλληλη αποσυμφόρηση δομών υγείας είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Βασίλης Σερέτης.


Μάλιστα, η ενίσχυση της αυτοφροντίδας και μέσω της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς προηγούμενες αντίστοιχες  μελέτες (π.χ. της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 160 εκατομμύρια ευρώ. «Όλα τα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη δημόσια υγεία είναι 6 ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Σερέτης. 


Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ και τον Γενικό Διευθυντή του, κ. Νίκο Βέττα, η ανάγκη ανάπτυξης της αυτοφροντίδας αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι κατά 74% θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο γιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη. Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, βασικοί παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελούν η ασφάλεια του φαρμάκου κατά 89%, η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του κατά 88%, αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού κατά 76%.  

Ο φαρμακοποιός ως σημαντικός σύμβουλος υγείας

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση του ρόλου του φαρμακοποιού ως σημαντικού συμβούλου υγείας, καθώς και με τη συνεχή ενίσχυση της προσφοράς ασφαλών, αποτελεσματικών και καινοτόμων φαρμάκων. Με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού, οι ασθενείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι για αυτά τα προϊόντα, αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ήπιων ασθενειών και επιλέγουν τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, το σύνολο των φαρμακοποιών (98%) πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι 9 στους 10 φαρμακοποιούς αξιολογούν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ως ασφαλή φάρμακα.

Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του φαρμακοποιού επιβεβαιώνεται και από τους πολίτες που δηλώνουν κατά 73% ότι δεν θα αγόραζαν κάποιο ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. χωρίς τη συμβουλή του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εν αναμονή δύο μεγάλων εγκρίσεων φαρμάκων είναι φέτος η εταιρεία


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής