Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΦΑΣΥΝ: 40 χρόνια δημιουργίας και πρωτοπορίας
1η Αυγούστου 1980 - 1η Αυγούστου 2020


iGEM Patras: Ομάδα φοιτητών χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων

25/6/2020 11:20:33 πμ
Βάζοντας στο μικροσκόπιο το DNA των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που κάνουν μια φαρμακευτική αγωγή πραγματικά πετυχημένη: η αυξημένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και η μειωμένη εμφάνιση παρενεργειών από αυτά.

Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο εν έτει 2020 υπάρχουν ακόμη ασθενείς που παραπονιούνται για τη «συμπεριφορά» των φαρμάκων που αναγκάζονται να λαμβάνουν; Τα δύο στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, πριν από τη χορήγηση ενός φαρμάκου, είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου (φύλο, ηλικία, βάρος κ.λπ.) αλλά και το ιστορικό αυτού (χρόνιες παθήσεις, προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις κ.λπ.). Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία του ιατρού, οδηγούν στην επιλογή του καταλληλότερου φαρμάκου αλλά και του προτεινόμενου δοσολογικού σχήματος.

Ο μόνος παράγοντας που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι αυτός που κάνει κάθε άνθρωπο μία μοναδική περίπτωση ασθενούς: το DNA! Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ανάλογα με τα γονίδια κάθε ασθενούς, μπορεί να γίνει ακριβής προσδιορισμός της απαιτούμενης θεραπευτικής δόσης με ελαχιστοποίηση των παρενεργειών. Η επιστήμη που μελετά τις παραπάνω αλληλεπιδράσεις, καλείται Φαρμακογονιδιωματική και μπορεί να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ανάμεσα σε δύο ασθενείς, που λαμβάνουν την ίδια δόση, το φάρμακο μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στον πρώτο ενώ για τον δεύτερο να είναι άκρως τοξικό.

Τα βασικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να εφαρμοστεί η Φαρμακογονιδιωματική στην κλινική πράξη είναι η έλλειψη της απαιτούμενης εκπαίδευσης αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Για το λόγο αυτό η ομάδα iGEM Patras προχώρησε στην ανάπτυξη ενός φορητού εργαστηρίου μοριακής βιολογίας, με στόχο τον εύκολο και ακριβή προσδιορισμό της απαιτούμενης δόσης σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
Η ομάδα πρόκειται να προωθήσει την ιδέα της μέσω του iGEM Competition, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας, που διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT) και διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2003.

Η ομάδα iGEM Patras σχηματίστηκε έπειτα από συνεργασία πολλών εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πατρών, φοιτητών και μεταπτυχιακών φοιτητών που μέσω του διαγωνισμού, θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από μια καινοτόμα ιδέα, συνεργασία και όρεξη για δουλειά προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα επαναπροκηρυχθεί νέος, με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές
Πόλος έλξης για τις εταιρείες πληροφορικής


Σχετικά άρθρα

Σε σύμβαση με την Gilead προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για να εξασφαλίσει πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία της COVID-19
Pfizer και η BioNTech: Ξεκινούν τελικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του SARS-COV-2
Εάν εγκριθεί θα παραδοθούν 100 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2020
COVID-19: Έξι φαρμακευτικές εταιρείες ανταλλάσσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη των φαρμάκων τους
Στόχος η αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς τους, αν πάρουν έγκριση
Η COVID-19 θα αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο
Σύμφωνα με άρθρο στο Science