Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

iGEM Patras: Ομάδα φοιτητών χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων

25/6/2020 11:20:33 πμ
Βάζοντας στο μικροσκόπιο το DNA των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που κάνουν μια φαρμακευτική αγωγή πραγματικά πετυχημένη: η αυξημένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και η μειωμένη εμφάνιση παρενεργειών από αυτά.

Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο εν έτει 2020 υπάρχουν ακόμη ασθενείς που παραπονιούνται για τη «συμπεριφορά» των φαρμάκων που αναγκάζονται να λαμβάνουν; Τα δύο στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, πριν από τη χορήγηση ενός φαρμάκου, είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου (φύλο, ηλικία, βάρος κ.λπ.) αλλά και το ιστορικό αυτού (χρόνιες παθήσεις, προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις κ.λπ.). Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία του ιατρού, οδηγούν στην επιλογή του καταλληλότερου φαρμάκου αλλά και του προτεινόμενου δοσολογικού σχήματος.

Ο μόνος παράγοντας που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι αυτός που κάνει κάθε άνθρωπο μία μοναδική περίπτωση ασθενούς: το DNA! Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ανάλογα με τα γονίδια κάθε ασθενούς, μπορεί να γίνει ακριβής προσδιορισμός της απαιτούμενης θεραπευτικής δόσης με ελαχιστοποίηση των παρενεργειών. Η επιστήμη που μελετά τις παραπάνω αλληλεπιδράσεις, καλείται Φαρμακογονιδιωματική και μπορεί να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ανάμεσα σε δύο ασθενείς, που λαμβάνουν την ίδια δόση, το φάρμακο μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στον πρώτο ενώ για τον δεύτερο να είναι άκρως τοξικό.

Τα βασικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να εφαρμοστεί η Φαρμακογονιδιωματική στην κλινική πράξη είναι η έλλειψη της απαιτούμενης εκπαίδευσης αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Για το λόγο αυτό η ομάδα iGEM Patras προχώρησε στην ανάπτυξη ενός φορητού εργαστηρίου μοριακής βιολογίας, με στόχο τον εύκολο και ακριβή προσδιορισμό της απαιτούμενης δόσης σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
Η ομάδα πρόκειται να προωθήσει την ιδέα της μέσω του iGEM Competition, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας, που διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT) και διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2003.

Η ομάδα iGEM Patras σχηματίστηκε έπειτα από συνεργασία πολλών εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πατρών, φοιτητών και μεταπτυχιακών φοιτητών που μέσω του διαγωνισμού, θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από μια καινοτόμα ιδέα, συνεργασία και όρεξη για δουλειά προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεγάλες προσφορές, διαγωνισμός και εκπτώσεις για όσους επισκεπτούν το περίπτερό της


Σχετικά άρθρα

Βγήκε ο ώμος σου; Μάθε πως αντιμετωπίζεται οριστικά
Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος