Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

ICAP: μειώνονται οι πωλήσεις στα φαρμακεία

1/2/2013
Μειωμένες κατά 7,8% εμφανίζονται οι πωλήσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία το 2011, ενώ συνεχίστηκε η μείωση και πέρυσι, σε αντίθεση με τα έτη 2004-2009, που οι πωλήσεις κατέγραφαν ανοδική πορεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μειωμένες κατά 7,8% εμφανίζονται οι πωλήσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία το 2011, ενώ συνεχίστηκε η μείωση και πέρυσι, σε αντίθεση με τα έτη 2004-2009, που οι πωλήσεις κατέγραφαν ανοδική πορεία.


Πτωτική είναι και η πορεία των πωλήσεων των φαρμακείων συνολικά, που για το 2011 μειώθηκε κατά 7,6% σε σχέση με το 2010, στο πλαίσιο της γενικότερης ύφεσης και των θεσμικών παρεμβάσεων.


Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων (70%) εκτιμάται ότι πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 200.000 - 800.000 ευρώ. Τα φαρμακεία των οποίων οι ετήσιες συνολικές πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ εκτιμώνται σε ποσοστό 16% του συνόλου.


Τα παραπάνω επισημαίνονται στην κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.


Σύμφωνα με τη μελέτη, ανά κατηγορία φαρμάκου, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό 72% επί των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων το 2011. Ακολούθησαν τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το μερίδιο των οποίων εκτιμάται σε 10% και 8% του συνόλου, αντίστοιχα.


Η μελέτη διαπιστώνει δραστηροποίηση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων στον εγχώριο κλάδο λιανικού εμπορίου φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδώνκαι τονίζει πως η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και κυρίως οι παρεμβάσεις της πολιτείας (μείωση ποσοστών περιθωρίου κέρδους, διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με σκοπό τη δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης) αλλάζουν δραστικά το περιβάλλον του φαρμακευτικού κλάδου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακείων.


Σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τη δομή και διάρθρωση της αγοράς των φαρμακείων, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε ότι: «Κύριο χαρακτηριστικό της λιανικής αγοράς φαρμάκων είναι η ύπαρξη πληθώρας σημείων πώλησης, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η εν λόγω αγορά να είναι "κατακερματισμένη”. Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων αφορά μεμονωμένα-ανεξάρτητα καταστήματα (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικής μορφής επιχειρήσεις). Στην εγχώρια αγορά φαρμακείων δραστηριοποιούνται και κάποιες εταιρείες (ιδρυθείσες στην πλειοψηφία τους από φαρμακοποιούς), οι οποίες έχουν αναλάβει την "κεντρική συμβουλευτική διαχείριση” ενός δικτύου φαρμακείων, τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο "διακριτικό τίτλο”, έχουν κοινούς προμηθευτές σε ορισμένα είδη και παρέχουν κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών είναι μέλη στους οικείους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς ανά περιοχή, οι οποίοι αποτελούν και τη βασική πηγή προμήθειας φαρμάκων. Στον κλάδο των φαρμακείων εκτιμάται ότι απασχολούνται, στην παρούσα φάση, 11.300 φαρμακοποιοί, 4.000 βοηθοί φαρμακοποιοί και 15.000 λοιπό προσωπικό (συνολικά 30.000 εργαζόμενοι περίπου)».


Πηγή: www.iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη