Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

ICAP CRIF: Ανοδική πορεία ακολούθησε την τριετία 2018-2020 ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών

29/4/2022 2:37:08 πμ
Παρουσίασε αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF στην εγχώρια αγορά φαρμάκου εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 106 παραγωγικές και εισαγωγικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με αξιόλογη, δυναμική, μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία. Η ηλικιακή διάρθρωση και η γήρανση του πληθυσμού, οι δαπάνες για υγεία και φάρμακα, το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και οι δείκτες τιμών παραγωγής και καταναλωτή για φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση των φαρμάκων.

H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF επισημαίνει ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε το 2020 κατά 3% σε σχέση με το 2019 και ανήλθε σε €2.001 εκατ. Το clawback & rebate στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα το 2020 σε σχέση με το 2019, διαμορφούμενο σε €1.304 εκατ. Παράλληλα, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε μικρή μείωση τη διετία 2019-2020 και υπολογίζεται σε €1.578 εκατ. το 2020. Σχετικά με τη δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αυτή εμφάνισε αύξηση το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 1,3% και ανήλθε σε €605 εκατ. Επιπλέον, το clawback & rebate στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε σημαντική άνοδο τη διετία 2019-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 21,6% και διαμορφώθηκε σε €569 εκατ. το 2020. Η παραγωγή φαρμάκου σε αξία (ex factory) στην Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο την περίοδο 2017-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 19%. Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της παραγωγής τη συγκεκριμένη περίοδο αποτέλεσε η κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών των φαρμάκων. 

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μανέτα, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, ο οποίος επιμελήθηκε την εν λόγω μελέτη, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, σημειώνοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημαντικό ρόλο για την άνοδο της εν λόγω αγοράς διαδραμάτισε η διαχρονική αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από το 2016. Αναφορικά με την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, η οποία έπληξε την ελληνική επικράτεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες -όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς- δεν επηρεάστηκαν αρνητικά στο σύνολό τους, συνεχίζοντας αδιαλείπτως τη δραστηριότητά τους.

Δείκτης εξέλιξης της αξίας των εγχωρίων παραγόμενων φαρμάκων (2011-2020)

Επιπλέον, ο Π. Μανέτας επισημαίνει ότι από το συνολικό μέγεθος της αγοράς το 2020, το 44% περίπου αφορά την αξία πωλήσεων των φαρμάκων που διατέθηκαν απευθείας σε νοσοκομεία και στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπόλοιπο 56% αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς φαρμακεία. Παράλληλα, νέα ώθηση στον κλάδο έφερε ο συμψηφισμός των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το επιβαλλόμενο clawback, δίνοντας νέο κίνητρο στις επιχειρήσεις να προβούν σε περαιτέρω επενδύσεις.

Τέλος, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναμένεται να ακολουθήσει σταθερή ανοδική πορεία τα προσεχή έτη. Η Σ. Παντελαἰου ανέφερε επίσης ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι πέντε (5) και δέκα (10) μεγαλύτερες εταιρείες κάλυψαν αντίστοιχα το 32% και το 47% των συνολικών πωλήσεων των φαρμάκων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καθώς προβλέπει ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς κατά 5% έως το 2028
Ορίζει και τη λειτουργία των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ τα Σάββατα


Σχετικά άρθρα

Novartis: Επενδύει σταθερά στην εγχώρια οικονομία
Και θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη
Paul Hartmann Hellas A.E.: Αποκλειστική συνεργασία με τη Novalis Vita EE
Αντιπροσώπευση όλων των προϊόντων HARTMANN στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στο χώρο του Φαρμακείου
Eli Lilly: Φτιάχνει apps για να προωθήσει υγιείς συνήθειες σε ασθενείς
Σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογιών υγείας Sidekick Health
Pfizer: 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας θα υποστηρίξει την προσεχή δεκαετία στην Ελλάδα
Για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη