Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Iβουπροφαίνη: Αποτελεσματική & ασφαλής στις ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου COVID-19

15/7/2021 1:02:12 μμ
Σύμφωνα με το webinar της Reckitt και της φαρμακαποθήκης Pharmaservice
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η λήψη αντιπυρετικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων βοηθά στην αντιμετώπιση των ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών που πιθανόν να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό COVID-19

Το CDC προτείνει τη χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης, ενώ ο WHO με νέα οδηγία του συνιστά τη χρήση ιβουπροφαίνης και ασπιρίνης, διευκρίνισε ο Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα συμπτώματα (αντιδράσεις) που δηλώνονται μετά τον εμβολιασμό είναι συνήθως ήπια, ταξινομούνται σε τοπικά και συστηματικά και υποχωρούν συχνά μετά το πρώτο 48ωρο και ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος στο σημείο της ένεσης (τοπική αντίδραση), πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγος ή και πυρετός, ναυτία ή και διάρροια. Άτυπα συμπτώματα, όπως μουδιάσματα στα άκρα χωρίς σταθερή κατανομή και με περιοδικότητα επίσης δηλώνονται και δεν προκαλούν ανησυχία.

Η ενημέρωση του γιατρού που έχει την προσωπική ευθύνη του εμβολιαζόμενου είναι πάντα σημαντική και ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας (δυσμενής εξέλιξη) και διαρκούν περισσότερο από ό,τι συνήθως.
Η συμπλήρωση της «κίτρινης» κάρτας της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης αποτελεί υποχρέωση των υγειονομικών και θα πρέπει να εξετάζεται, όπως ανέφερε ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας πως το εμβόλιο αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα απέναντι στον Covid-19».

Το webinar είναι διαθέσιμο εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση