Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φ.Σ. Κιλκίς: Απειλεί με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Στην περίπτωση που τα φαρμακεία κληθούν να καταβάλλουν clawback
Νέα ΚΥΑ αφήνει «παράθυρο» για self tests από τα σούπερ μάρκετ
Τη στιγμή που έχει προγραμματιστεί συνάντηση Κοντοζαμάνη - Βαλτά

Χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα «made in Europe»

6/12/2019 1:26:36 μμ
Αίτημα της Επιτρόπου Υγείας με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων και στη Γερμανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Το φάρμακό σας είναι ελλειπτικό» είναι η απάντηση που λαμβάνουν πολλοί ασθενείς που αναζητούν εξειδικευμένα φάρμακα στη Γερμανία. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα; Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων της Γερμανίας (BfArM) αυτήν τη στιγμή καταγράφονται ελλείψεις σε 286 φάρμακα στη γερμανική αγορά τα οποία αφορούν την πίεση, τη λευχαιμία, τη νόσο του Πάρκινσον και τον ιό HIV, ενώ περιλαμβάνονται και αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τότε που άρχισε η καταγραφή του BfArM το 2013, η τάση που παρατηρείται στις ελλείψεις φαρμάκων είναι αυξητική. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων, δεδομένου ότι τα κριτήρια που θέτει τo BfArM έχουν αλλάξει από το 2017. Επειδή πλέον οι καταχωρίσεις των ελλείψεων βασίζονται σε πληροφορίες που δίνουν οι παραγωγοί φαρμάκων, είναι πιθανό μεγάλος αριθμός να μην καταχωρείται.

Πάντως για τους φαρμακοποιούς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα του επαγγέλματός τους είναι η δυσκολία να προμηθευτούν συγκεκριμένα φάρμακα λόγω ελλείψεων. Πολλοί φαρμακοποιοί, όπως η Αντρέα Λίκβεγκ από το νοσοκομειακό φαρμακείο της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Κολωνίας, αναγκάζονται να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να προμηθευτούν φάρμακα με παρόμοια δράση, είτε από Γερμανία είτε από το εξωτερικό. Η ίδια μάλιστα έχει κάνει δική της λίστα με ελλείψεις φαρμακευτικών ουσιών, μιας και θεωρεί ότι η ήδη υπάρχουσα λίστα του BfArM δεν είναι πλήρης.

Πολλές και περίπλοκες οι αιτίες

Όπως επισημαίνει ο Βολφ-Ντίτερ Λούντβιχ, πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, πολλές βασικές πρώτες ύλες για φάρμακα δεν παράγονται πλέον στην Ευρώπη αλλά σε χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα.
Επιπλέον, υπάρχουν συχνά μονοπώλια μίας ή δύο εταιρειών στην αγορά φαρμάκων. «Τότε αν συμβεί κάτι και κλείσει ένα εργοστάσιο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» αναφέρει ο ίδιος. Επίσης, η σύνθετη διαδικασία παραγωγής φαρμάκων, με μεσάζοντες σε διάφορες χώρες, έχει συνέπειες στο κόστος των φαρμάκων.
Τέλος, μεγάλη είναι η πίεση που ασκείται στην αγορά φαρμάκου από τα γενόσημα φάρμακα που διατίθενται σε χαμηλότερο κόστος, οδηγώντας ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες ακόμη και σε κατάρρευση.

Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις φαρμάκων στα κράτη-μέλη, με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη να θέτει στο επίκεντρο το διάλογο προς όλους τους ευρωπαϊκούς εταίρους για το θέμα της παραγωγής περισσότερων φαρμάκων «made in Europe».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αντίθετη παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πρέπει να αναγνωριστούν οι επενδύσεις σε ηλεκτρονικά εργαλεία


Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ναι, στην προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων COVID-19
Αντίθετη παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
E.E.: Προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων COVID-19
«Δεν είναι αρκετή για να φτάσουν τα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες», υποστηρίζει η γεν. διευθύντρια του ΠOE
Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Με μεταβολές στην ταξινόμηση και νέες απαιτήσεις από τους κατασκευαστές
ΗΠΑ: Έρχεται διεθνής δείκτης τιμών αναφοράς για τα φάρμακα
Ταυτόχρονα η χώρα επενδύει 7,4 δισ. για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού