Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 ξεκινούν αντι-ιική θεραπεία με μολνουπιραβίρη

15/12/2021 3:56:24 μμ
Το φάρμακο δημιουργήθηκε από την MSD σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χιλιάδες ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για σοβαρή νόσηση από COVID-19 θα είναι από τους πρώτους στον κόσμο που θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία της μολνουπιραβίρης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αγγλίας. Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα, στην οποία εγκρίθηκε το αντιικό χάπι έναντι της COVID-19, το οποίο στις μελέτες έχει φανεί ότι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά ένα τρίτο, εάν ληφθεί έγκαιρα, ενώ μειώνει κατά 9 φορές τους θανάτους. Ειδικότερα, το φάρμακο έχει εγκριθεί για ασθενείς που έχουν κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19: ηλικία 60 ετών και άνω, διαβήτη, παχυσαρκία (BMI>30), χρόνια νεφρική νόσο, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή ενεργή κακοήθεια.

Σύντομα αναμένεται η διάθεση του φαρμάκου και στην Ελλάδα

Η MSD, η οποία έχει αναπτύξει το εν λόγω χάπι σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics, κινείται ταχύτατα παγκοσμίως για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη μολνουπιραβίρη το συντομότερο δυνατό. Συνολικά 21 χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στο προϊόν και ήδη χρησιμοποιείται σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, αναμένεται σύντομα η διάθεση του φαρμάκου και το πρωτόκολλο διάθεσής του.

Το φάρμακο μελετά τώρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Μια νέα μελέτη για το φάρμακο ξεκίνησε μόλις να υλοποιείται στην Αγγλία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη, με την ονομασία PANORAMIC, θα αφορά 5.300 ασθενείς με ήπια/μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι μισοί από τους οποίους τυχαιοποιημένα θα λαμβάνουν αγωγή με το φάρμακο από του στόματος της MSD μολνουπιραβίρη και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο.
Στη μελέτη οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη μολνουπιραβίρη ως θεραπεία στο σπίτι, κατόπιν θετικού τεστ PCR για Sars-CoV-2, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα για περισσότερο από 5 ημέρες από την έναρξη της αγωγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «η μολνουπιραβίρη αναμένεται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την υγεία στον κόσμο και αναμένεται να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, με τα εμβόλια να παραμένουν η πρώτη και ουσιαστική γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας COVID-19 σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο όλοι οι φαρμακοποιοί να είναι και συνταγογράφοι
Επικεντρώνεται στην παραγωγή εμβολίων και στην ανταπόκριση σε μελλοντικές πανδημίες






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»