Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Απλήρωτοι έμειναν αρκετοί φαρμακοποιοί του Φ.Σ. Αττικής
Δεν συμπεριλήφθηκαν στο 95% του Απριλίου
Συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων με τη… σέσουλα
Τις υπόσχεται site για το οποίο θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις

Η υγεία και το φάρμακο διαχρονικά υποχρηματοδοτούνται στην Ελλάδα

14/5/2023 7:59:59 μμ
Σύμφωνα με έρευνα του Ι.Π.Ο.Κ.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δεκαετής οικονομική κρίση, τα 3 μνημόνια και στη συνέχεια η πανδημία επηρέασαν σημαντικά την υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας. Όσον αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο των ΕΕ-27. 
Οι αποκλίσεις αυτές ανέρχονται σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο των δαπανών υγείας σε ποσοστό του ΑΕΠ και σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις δημόσιες δαπάνες υγείας, σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Ι.Π.Ο.Κ.Ε. που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Γ. Υφαντόπουλος.
Ενδεικτικά, αναφέρονται: 
  • Για το σύνολο των δαπανών υγείας κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 22,8% έναντι αύξησης στο Μ.Ο. ΕΕ-27 κατά 16,7%.
  • Δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 32,5% έναντι αύξησης στο Μ.Ο των ΕΕ-27 κατά 15,3%.
  • Σύνολο των φαρμακευτικών δαπανών κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 26,2% έναντι αύξησης στο Μ.Ο. των ΕΕ-27 κατά 3,6%.
  • Δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 51,8%, σε σχέση με αντίστοιχη μείωση στο Μ.Ο. των ΕΕ-27 μόνο κατά 6,7%.
Οι παραπάνω μειώσεις επηρέασαν αναπόφευκτα την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αυξάνοντας τις ανικανοποίητες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι δράσεις της αποτυπώνονται στο ESG Brochure 2022
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία






Σχετικά άρθρα

Συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων με τη… σέσουλα
Τις υπόσχεται site για το οποίο θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις
ΕΟΦ: Αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης της Medigen Pharmaceuticals ΑΕ
Λόγω μη συμμόρφωσης σε προϋποθέσεις νόμιμης διακίνησης φαρμάκων
8ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Με τίτλο: «HTA: Setting goals for an innovative future»
Νέα κόντρα με φόντο τις ελλείψεις φαρμάκων
Οι φαρμακοποιοί ζητούν προστασία για 70 επιπλέον σκευάσματα, ενώ οι φαρμακαποθηκάριοι άρση των απαγορεύσεων