Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Η σύνταξη βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο!

23/1/2018 5:39:48 μμ
Όταν κάτι δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις, λένε οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον ανυπομονούν να βγουν στη σύνταξη, αλλά ίσως δεν θα έπρεπε να βιάζονται, καθώς μία νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται, εμφανίζουν πιο γρήγορη μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών τους, ιδίως της μνήμης.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (Kings) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.400 δημόσιους υπαλλήλους που είχαν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.


Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ μνήμης για μια περίοδο έως 28 ετών (14 πριν και 14 μετά τη συνταξιοδότηση). Διαπιστώθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός εργαζομένου μειώνεται σχεδόν 40% ταχύτερα από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν ένας συνταξιούχος πάψει να τροφοδοτεί το μυαλό του με ερεθίσματα, αυτό μπορεί να τον «εγκαταλείψει» ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης άνοιας. Όσο πιο νοητικά ενεργός παραμένει ένας ηλικιωμένος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών του.


Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να λύνει κανείς σταυρόλεξα, να διαβάζει βιβλία ή να μάθει μια ξένη γλώσσα έστω και καθυστερημένα, αλλά να έχει συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, να εμπλέκεται σε εθελοντικές, φιλανθρωπικές και άλλες δράσεις, καθώς επίσης να ασκείται σωματικά, να τρώει υγιεινά και να μην καπνίζει.


Όπως δείχνει η νέα μελέτη, ακόμη και αν έχει προηγηθεί μια νοητικά απαιτητική καριέρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί «ασπίδα» για τον εγκέφαλο του συνταξιούχου, αν αυτός απομονωθεί κοινωνικά και γίνει παθητικός. Επειδή «όταν κάτι δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δίνονται συστάσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας των ασθενών
Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο