Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η στοματική υγιεινή των παιδιών

17/12/2008
Οδηγίες για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και άλλες συμβουλές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
 

Από την
Ελένη Θεολόγη, φαρμακοποιό

Προσοχή!

• Δεδοµένης της τοξικότητας του φθορίου, που δεν είναι αµελητέα σε περίπτωση κατάποσης, δεν πρέπει να προσλαµβάνεται αδιακρίτως φθόριο από διάφορες πηγές (µαγειρικό αλάτι, πόσιµο νερό, φαρµακευτικά συµπληρώµατα).

Η στοµατική υγιεινή αποτελεί προληπτική τακτική ύψιστης σηµασίας για το µέλλον των δοντιών και των υποστηρικτικών ιστών, καθώς και για τη γενική κατάσταση της υγείας των παιδιών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να καθιερωθεί από πολύ µικρή ηλικία.

Τα νεογιλά δόντια είναι 20 και εµφανίζονται σε ηλικία 6 µηνών έως 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά διαθέτουν: 8 κοπτήρες, 4 κυνόδοντες, 8 γοµφίους. Τα δόντια αυτά αρχίζουν να πέφτουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών, έως την ηλικία των 12-14 ετών περίπου, για να αντικατασταθούν σταδιακά από τα οριστικά δόντια.

Οι στόχοι

Να διατηρήσει το παιδί µια τέλεια νεογιλή οδοντοστοιχία που θα συµβάλει στην απόκτηση µιας τέλειας οριστικής στη συνέχεια.

Οδηγίες για το σωστό βούρτσισµα των παιδιών

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Μόλις εµφανιστούν τα πρώτα δόντια, θα πρέπει να καθαρίζονται µία φορά την ηµέρα, σε όλες τις όψεις τους, µε µία γάζα ή µε βαµβάκι βρεγµένα µε νερό, ώστε να αποµακρυνθούν τυχόν υπολείµµατα.

• Το βούρτσισµα πρέπει να ξεκινάει σε ηλικία 12 έως 18 µηνών, το πρωί µετά το πρωινό γεύµα και το βράδυ πριν κοιµηθεί. Πρέπει να χρησιµοποιούν οδοντόβουρτσα µε µικρή κεφαλή, µαλακές τρίχες, κοντό βραχίονα, µε ή χωρίς οδοντόκρεµα. Να αφήνουν το παιδί να δοκιµάσει µόνο του και στη συνέχεια να το βοηθούν αγκαλιάζοντάς το και κινώντας την οδοντόβουρτσα σε όλες τις όψεις των δοντιών.

• Σε ηλικία περίπου 6 ετών, το παιδί µπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του τελείως µόνο του, κινώντας την οδοντόβουρτσα σε όλες τις κατευθύνσεις.

• Στην ιδανική περίπτωση, το βούρτσισµα πρέπει να γίνεται µετά τα γεύµατα, τρεις φορές την ηµέρα, και να διαρκεί αρκετά ώστε να καθαριστούν όλες οι όψεις των δοντιών. Δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ το βραδινό βούρτσισµα των παιδιών.

Η συµβουλή

• Βάζετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους µετά τη λήψη οµοιοπαθητικών φαρµάκων (κοκκία ή φαρµακευτικές παστίλιες ή σιρόπια).

• Αντικαταστήστε στα παιδιά σας τις συνήθεις λιχουδιές µε καραµέλες και τσίχλες που δεν περιέχουν σάκχαρα που προκαλούν τερηδόνα (σορβιτόλη, ξυλιτόλη, ασπαρτάµη).

• Χρησιμοποιείτε κλεψύδρα ή βούρτσα µε θερµοευαίσθητη λαβή ή ακόµη και ένα δείκτη πλάκας, ώστε να µπορεί το παιδί να συνειδητοποιήσει πόσος χρόνος είναι απαραίτητος για να είναι το βούρτσισµα αποτελεσµατικό.

Σε περίπτωση που το παιδί φορά ορθοδοντική συσκευή, η υγιεινή θα πρέπει να είναι ακόµη πιο αυστηρή (προσεκτικό βούρτσισµα των εξαρτηµάτων της συσκευής). Χρησιμοποιείτε ειδική βούρτσα της οποίας οι τρίχες είναι ειδικά προσαρµοσµένες.

• Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε δύο ή τρεις µήνες, ανάλογα µε την κατάστασή της.

• Να πραγματοποιείτε µία επίσκεψη το χρόνο σε χειρουργό-οδοντίατρο για εξέταση του παιδιού για τερηδόνα.

• Οποιοδήποτε δόντι µε τερηδόνα, παρ? όλο που θα πέσει, πρέπει να θεραπευτεί γρήγορα ώστε να µην πάθει βλάβη το οριστικό δόντι που βρίσκεται από κάτω και για να διατηρηθεί ο απαραίτητος χώρος γι? αυτό το δόντι.

Να αποφεύγονται:

Οι γλυκές και µαλακές τροφές, ιδίως πριν από τον ύπνο.

Στο βρέφος, τα µπιµπερό µε ζαχαρωµένο νερό, ιδίως το βράδυ, καθώς και η επικάλυψη της πιπίλας µε γλυκιά τροφή (µέλι, µαρµελάδα): δηµιουργεί πολύ µεγάλο κίνδυνο τερηδόνας πριν ακόµα φυτρώσουν τα δόντια.

• Οι οδοντόκρεµες µε φθόριο πριν από την ηλικία των 2 ετών. Έπειτα από αυτή την ηλικία, η δόση φθορίου στην οδοντόκρεµα πρέπει να είναι ανάλογα προσαρµοσµένη (250 έως 500 ppm για την ηλικία των 2-6 ετών, 1500 ppm µετά την ηλικία των 6 ετών).
Τα προϊόντα µε µεγάλη δόση φθορίου δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται παρά µόνο µετά από γνωµάτευση οδοντίατρου ή γιατρού.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτριος Τσιριμπής, Γ.Γ. Φ.Σ. Κορινθίας, Μέλος Εποπτικού Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ και Αντιπρόσωπος στην ΟΣΦΕ, Επιμόρφωση στις Σύγχρονες Τάσεις στη Διοίκηση των Συνεταιρισμών στο ΚΕΔΒΜ
Στον 30ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month