Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»

12/4/2021 6:41:59 μμ
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους τεράστιους κινδύνους, με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του πανδημικού κύματος της νόσου Covid-19 που οδηγεί σε νέα lockdowns, αναδεικνύει η Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) ProfitLevel που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται, η απειλή επιβράδυνσης του εμβολιασμού οδηγεί αναγκαστικά σε επιπλέον lockdowns, καθώς oι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλα αποτελεσματικά μέτρα που θα επέτρεπαν την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας χωρίς να κλείσουν οι οικονομίες.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραμείνει σταθερό στο 7,3% από τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό γιατί «τρέχουν» κυβερνητικά προγράμματα που στοχεύουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας. Όμως, όπως τονίζεται, το τίμημα που ενδέχεται να πληρώσουμε για αυτήν την προσέγγιση, να διατηρούνται «ζωντανές» εταιρείες που μπορεί να είχαν δυσκολίες πριν από την πανδημία μπορεί να μας οδηγήσει στον κίνδυνο του «zombification» της οικονομίας, δηλαδή εταιρείες που στην πραγματικότητα είναι νεκρές να διατηρούνται εν ζωή χάρη στα κυβερνητικά σχέδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εναποθέτει τις ελπίδες της στον τρέχοντα μήνα Απρίλιο, οπότε και αναμένεται πρόσθετη αύξηση της προσφοράς εμβολίων, κάτι που θα επιταχύνει λίγο τη διαδικασία εμβολιασμού. Τα τελευταία νέα σχετικά με την απορριφθείσα παρτίδα του εμβολίου Johnson & Johnson, καθώς και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να οδηγήσουν σε επιπρόσθετη αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο εμβολιασμός, ο οποίος ξεκίνησε πριν από το τέλος του περασμένου έτους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας έδωσε ελπίδα ότι φέτος η οικονομία της ΕΕ των 27 θα πάρει μια ανάσα για μια ισχυρή ανάκαμψη. Δυστυχώς, οι εξελίξεις των εβδομάδων που ακολούθησαν ανέτρεψαν τις προσδοκίες. Αν και λίγο μετά την έγκριση των εμβολίων από την Pfizer-BioNTech, ο ΕΜΑ χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για εμβόλια άλλων εταιρειών (Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), ο εμβολιασμός επιβραδύνθηκε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Και ενώ η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, με στόχο να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021, το εγχείρημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει δυσκολίες αφού η τρέχουσα πρόοδος εμβολιασμού είναι βραδύτερη απΆ ό,τι αναμενόταν. Είναι ενδεικτική η κατάσταση στη Γερμανία, που αποτελεί την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Robert Koch, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί δραματικά. Ενώ στις 17 Φεβρουαρίου, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων προσαυξήσεων ήταν 57 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες άτομα, στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός αυξήθηκε σε 1304. Σημειώνεται πως οι χώρες με τις καλύτερες εμβολιαστικές επιδόσεις είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σερβία και η Ουγγαρία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία
Οι δηλώσεις της CEO του ΟΦΕΤ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30