Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η ορμόνη της αγάπης αναγεννά μυς

13/6/2014 10:49:19 πμ
Η ωκυτοκίνη φάνηκε να αναγεννά αστραπιαία το μυϊκό ιστό ηλικιωμένων ποντικιών μετά από τραυματισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν ότι ενέσιμη θεραπεία ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταχύτατη ανάρρωση μυϊκών τραυματισμών και στη θωράκιση της οστικής υγείας, ιδιαίτερα σε προχωρημένη ηλικία. Τα νέα αυτά ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν εφαρμογή σε ηλικιωμένα άτομα, «φρενάροντας» τη μυϊκή ατροφία λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Η μελέτη

Δοκιμές σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν ότι σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κατά της μυϊκής ατροφίας, η ωκυτοκίνη δεν συνοδευόταν από παρενέργειες (π.χ. καρκινογενέσεις κ.ά.), ενώ παράλληλα επιτάχυνε το χρόνο ανάρρωσης των μυϊκών τραυματισμών σε ρυθμούς παρόμοιους με εκείνους που παρατηρούνταν σε νεαρά τρωκτικά.

Η θεραπεία που εφαρμόστηκε στα πειραματόζωα είχε συνολική διάρκεια 9 ημερών. Στο τέλος της, οι ειδικοί είδαν ότι οι τραυματισμένοι μύες των ηλικιωμένων ποντικιών, στα οποία είχε χορηγηθεί η ενέσιμη ωκυτοκίνη, είχαν αναρρώσει πολύ ταχύτερα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Η επίδραση της ωκυτοκίνης ήταν αστραπιαία. Η ανάρρωση του μυϊκού ιστού των ηλικιωμένων ποντικών άγγιζε περίπου το 80%, εκείνης που είχαμε παρατηρήσει σε νεαρά ποντίκια» εξηγεί ο ερευνητής δρ Κρίστιαν Ελάμπντ.

Από την άλλη πλευρά, ο μυϊκός ιστός νεαρών ποντικιών, τα οποία είχαν λάβει την εν λόγω θεραπεία δεν φάνηκε να αναγεννάται με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ωκυτοκίνη «ενισχύει τα βλαστικά κύτταρα "γερασμένου” μυϊκού ιστού, χωρίς να τα κάνει να διαιρούνται ανεξέλεγκτα».

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «NatureCommunications».

Η ορμόνη

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται στον οργανισμό κατά τη σωματική επαφή, ενώ σχετίζεται με το θηλασμό, τη διαδικασία του τοκετού, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και το σεξ.


Πηγή: tovima.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με τη δύναμη της ζέστης και του πάγου
Πραγματοποιεί σχετικές δράσεις για τους φαρμακοποιούς και τους εργαζομένους του






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους