Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


H μετά Covid-19 εποχή θα αλλάξει τις προτεραιότητες στα συστήματα υγείας

5/2/2021 11:07:47 πμ
Σημαντικές παρεμβάσεις στο 1ο R&D and Innovation In Healthcare Conference
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του 1ου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε από το Health Daily και τη BOUSSIAS.

Όπως ανέφερε και ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου που έγινε σε διαδικτυακό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους λειτουργίας του συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, με διερεύνηση δυνάμεων αλλαγής, καινοτομίας και πρόκλησης του status quo και των συστημικών μοντέλων, με ουσιαστικές λύσεις που θα δώσουν στη χώρα μας κίνητρα για προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, και χώρο για να αναπτυχθεί η καινοτομία, ιδιαίτερα η ψηφιακή.


Για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο τομέα της έρευνας μίλησε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι τα έργα ΣΔΙΤ δημιουργούν μόχλευση και αύξηση περίπου 300% στην οικονομία. Ειδικά στην υγεία, τέτοια έργα έχουν τρέξει σε υποδομές κτιριακές όπως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ένα μεγάλο κτιριακά έργο-ΣΔΙΤ, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σύγχρονη, state-of-the-art, κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις. Επίσης, άλλο έργο ΣΔΙΤ είναι η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.


Μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για την Έρευνα και Καινοτομία, η οποία ενδιαφέρει και τη χώρα μας, παρουσίασε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην Ε.Ε., συζητήθηκε πρόγραμμα, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 2021-2027 και προβλέπει συνέργειες μεταξύ του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης (πρόγραμμα «Next Generation Eu»). Ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις για δράσεις επιχειρηματικής καινοτομίας που έχουν λάβει «Σφραγίδα Αριστείας» («Seal of Excellence») από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την υποστήριξη της Βασικής αλλά και της Εφαρμοσμένης Έρευνας σε στοχευμένους τομείς. Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή αποβλέπει στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, την ενίσχυση για δαπάνες Ε&Α σε επιχειρήσεις με χαμηλή κερδοφορία ή ζημιογόνες χρήσεις, καθώς και τη χρηματοδότηση σποράς (seed funding) για την επικύρωση της καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας (Proof of Concept).


Για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα έκανε λόγο ο Θανάσης Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ανοίγοντας με ομιλία του τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Καινοτομία ως κλειδί ανάπτυξης. Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η παροχή κινήτρων είναι απαραίτητη, όπως και η προσέλκυση επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα για την έρευνα και καινοτομία συνεχώς βελτιώνεται, ενώ ανοίγονται νέοι ορίζοντες με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το 35% των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ανάπτυξης πρέπει να διατεθούν στο κομμάτι αυτό, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας ότι η γενική γραμματεία έρευνας και καινοτομίας συνεργάζεται με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) για τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται.


Για το φλέγον ζήτημα της προμήθειας, επάρκειας και διαθεσιμότητας των εμβολίων και των θεραπειών για την Covid-19 στη χώρα μας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 300. 000 εμβολιασμούς στη χώρα μας, η οποία είναι 6η στον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά ημέρα, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον με την πρώτη δόση των ευπαθών ομάδων, που αριθμούν περίπου 1. 000.000.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF), το 2020 είχαμε 30 εξαγορές επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών με αποτιμήσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ έκαστη, οι μισές εκ των οποίων προέρχονται από το χώρο της υγείας, όπως ανέφερε ο Γιώργος Γιακουμάκης, Mandate Manager του EIF. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοπόρο πρωτοβουλία EquiFund που αποτελεί συνεργασία του Ελληνικού κράτους με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και αφορά στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα, το οποίο από το 2018 που ξεκίνησε μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2020 υποστήριξε 106 επιχειρήσεις με 135 εκατ. ευρώ επενδυμένων κεφαλαίων. Αντίστοιχα στοιχεία μας έδωσε και για το παράθυρο καινοτομίας που μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2020 έχει υποστηρίξει 79 επιχειρήσεις με 52,2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 οι επενδύσεις αναμένονται να φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ.


Ο Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στην προώθηση της Έρευνας & Καινοτομίας θέτοντας μεγάλους στόχους με μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες διαφοροποίησαν σημαντικά το περιβάλλον ανοίγοντας μεγάλες προοπτικές.


Η Κύπρος αριθμεί 8 Ερευνητικά κέντρα, 4 Εκκολαπτήρια και επιταχυντές και περισσότερες από 200 νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που διαφοροποιούν το μείγμα της εγχώριας οικονομίας. Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται μόνο 3% μακριά από την κατηγορία «Strong Innovators” στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας και είναι η 1η χώρα στην ΕΕ στην κατά κεφαλή απορρόφηση κονδυλίων από το Horizon2020 έχοντας αποσπάσει μέχρι στιγμής 12 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα 6 κέντρα αριστείας που λειτουργούν στη χώρα.


Tο συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών (ΙΕΑ), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO), της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής(ΕΛ.Ε.Φ.Ι) και του Hellenic BioCluster (HBio).
Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χορηγοί οι εταιρείες: Bayer, Όμιλος Βιοϊατρική, Medochemie, Pfizer και υποστηρικτές οι εταιρείες AstraZeneca, CORONIS, IQVIA.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο