Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η ερυθροποιητίνη θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

18/4/2007
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ουσίας που χρησιμοποιούν οι αθλητές για να ντοπάρονται.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στην ιατρική, με συγκεκριμένη δοσολογία και αυστηρή τήρηση μίας σειράς προϋποθέσεων, έχουμε ένα θαυματουργό φάρμακο για πολλές παθήσεις.

Ιδιαίτερα σωτήριο είναι το φάρμακο και χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως για τους νεφροπαθείς στους οποίους διεγείρει και ανεβάζει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η ερυθροποιητίνη έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερβολικής χρήσης στο ντοπάρισμα αθλητών, σε παγκόσμια κλίματα, σε παγκόσμια δυσμένεια και ανυποληψία. Μάλιστα οι διαπιστώσεις ειδικών ότι προκαλεί δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πνευμονικές και εγκεφαλικές εμβολές σε αθλητές, αύξησαν την καχυποψία του κόσμου απέναντί της.

«Μιλούσαν όμως για το αποτέλεσμα από την παράνομη και αλόγιστη χρήση από αθλητές και παράγοντες που συμπράττουν στο ντόπινγκ των αθλητών», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δημήτρης Κουντούρης και εξηγεί: «Στην ιατρική, με συγκεκριμένη δοσολογία και αυστηρή τήρηση μίας σειράς προϋποθέσεων, έχουμε ένα θαυματουργό φάρμακο για πολλές παθήσεις. Ιδιαίτερα σωτήριο είναι το φάρμακο και χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως για τους νεφροπαθείς στους οποίους διεγείρει και ανεβάζει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παρέχεται έτσι πολύτιμο οξυγόνο, που τόσο χρειάζονται για τη ζωή, για τις καύσεις και δεν μπορούν να βρουν από τα κατεστραμμένα νεφρά».

«Είχαμε ξεκινήσει πριν 20 χρόνια με τον καθηγητή Hans Korhuber στο Πανεπιστήμιο Ruhr στη Γερμανία και στη συνέχεια στη νευρολογική κλινική στο Πανεπιστήμιο του Ulm εργαστηριακές δοκιμές για τη δράση της ερυθροποιητίνης στη σκλήρυνση κατά πλάκας», λέει ο Δημήτρης Κουντούρης.

«Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, που είχαμε ανακοινώσει τότε, ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Παράλληλα με εμάς, την ίδια περίοδο και άλλοι συνάδελφοι σε Ευρώπη και Αμερική έκαναν μελέτες για τη χρήση της ερυθροποιητίνης σε τομείς της νευρολογίας. Το πόσο είχαμε όταν υποστηρίζαμε ότι η "EPO", δηλαδή η ερυθροποιητίνη θα είναι ένα από τα φάρμακα του μέλλοντος στις νευρολογικές παθήσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτο Max Plank, που πρόσφατα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών τους για την ευεργετική δράση της "ΕΡΟ" και στα εγκεφαλικά νοσήματα, καθιερώνοντάς την και ως επιλογή πρώτου βαθμού για τη θεραπεία τους.

Στις δικές μας έρευνες συγκρίναμε την κλινική εικόνα των ασθενών που έλαβαν "ΕΡΟ" σε συνδυασμό με ανοσορυθμιστικά με ομάδες-μάρτυρες, ασθενείς που δεν πήραν θεραπεία. Σε αρκετούς εξαφάνισε τις παθολογικές εστίες που δημιουργεί η νόσος στον εγκέφαλο.»

Εδώ έγινε και μία παρατήρηση μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η "ΕΡΟ" μείωσε και τα ψυχιατρικά συμπτώματα ορισμένων ασθενών κυρίως ψυχωτικού περιεχομένου, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή ένδειξη για μελλοντική θεραπεία σχιζοφρενικών και μανιακών ασθενών.

Η "ΕΡΟ" δεν έχει μόνο δράση στον μυελό των οστών και στην περιφέρεια αλλά και στον εγκέφαλο. «Η παρουσία της μειώνει τη διαδικασία της απόπτωσης, δηλαδή του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων μετά το πέρας της βιολογικής τους διάρκειας», καταλήγει ο Δρ. Κουντούρης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της