Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η εποχική γρίπη έρχεται

24/10/2018 11:44:26 πμ
Βγήκε η εγκύκλιος για την ιδανική διαχείριση και τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναλυτικές οδηγίες για την ιδανική διαχείριση της εποχικής γρίπης 2018-2019 εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου, Ιωάννης Μπασκόζος.

Σε αυτήν την εγκύκλιο αναφέρεται ότι η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Διευκρινίζεται όμως ότι ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.


Ως σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης αναφέρονται:

  • η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών)
  • η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους
  • και ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης που είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο-όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα- προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της. 

Επισημαίνεται ακόμα ότι για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ότι, μέσω διεθνών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  2. 'Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: · άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες · καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές · ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). · μεταμόσχευση οργάνων · δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) · σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα · χρόνια νεφροπάθεια · νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.
  4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  5. Λεχωίδες.
  6. Θηλάζουσες.
  7. 'Ατομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40kg/m2
  8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  9. 'Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)., στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
  11. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Σύμφωνα με τις οδηγίες του γενικού γραμματέα, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα (πριν από την έναρξη της περιόδου έξαρσης), δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών, χρειάζονται: τα βρέφη και παιδιά ηλικίας < 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα < 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες από το FDA και την ΕΜΑ, τα βρέφη ηλικίας από 6 μηνών και άνω χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση).

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι στους φορείς υγείας

Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους ίδιους (οι οποίοι εξάλλου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν), αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης σε ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση. 

Έτσι η δική τους ανοσοποίηση συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης, σημειώνει ο Ι. Μπασκόζος.


Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό