Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Η επεμβατική ενδοσκόπηση αντικαθιστά το χειρουργείο σε πολλά οξέα γαστρεντερολογικά προβλήματα

4/12/2018 10:54:09 πμ
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 38o Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το κύριο όπλο της σύγχρονης γαστρεντερολογίας για τη διαχείριση ασθενών με οξέα, αλλά και χρόνια νοσήματα, είναι η ενδοσκόπηση. «Η επεμβατική ενδοσκόπηση σήμερα δίνει αποτελεσματικές λύσεις σε καταστάσεις, όπου πριν λίγα χρόνια η μοναδική λύση ήταν το χειρουργείο. Εκκόλπωμα Zenker, ευμεγέθεις πολύποδες στομάχου, λεπτού εντέρου ή παχέος εντέρου, αδενώματα φύματος, στενώσεις χοληδόχου ή παγκρεατικού πόρου αντιμετωπίζονται πλέον επιτυχώς ενδοσκοπικά, μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα», τονίζει ο Σπήλιος Μανωλακόπουλος, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος, αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 38oυ Πανελλήνιου Γαστρεντερολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά τον τομέα της Επεμβατικής Ενδοσκόπησης, θα παρουσιαστούν σε ζωντανή μετάδοση από ενδοσκοπικές αίθουσες πολλές νέες ενδοσκοπικές μέθοδοι, σε ασθενείς με επιλεγμένα νοσήματα του πεπτικού σωλήνα και των χοληφόρων. Εξειδικευμένοι επεμβατικοί ενδοσκόποι από την Ελλάδα και έμπειροι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό θα δείξουν την ιδανική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενών, όπως προτείνεται από τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες.


Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο προσκήνιο τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, νοσήματα με αυτοάνοση αιτιολογία που προσβάλλουν πρωταρχικά τον πεπτικό σωλήνα και δευτερογενώς και άλλα συστήματα του οργανισμού, με χρόνια διαδρομή και σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Όπως επισημαίνει ο κ. Μανωλακόπουλος, «σήμερα νεότερα φάρμακα παρεμβαίνουν στο επίπεδο της ρύθμισης της ανοσιακής απόκρισης και βελτιώνουν κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενειών, αλλάζοντας ουσιαστικά τη ζωή των πασχόντων. Όλες οι εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου θα αναλυθούν σε ποικίλες συνεδρίες με την συμμετοχή εξειδικευμένων ομιλητών».


Εξάλλου, στο χώρο ευθύνης του γαστρεντερολόγου ανήκουν και τα νοσήματα του ήπατος, για τα οποία οργανώνονται ανάλογες ομιλίες. «Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε ειδικά στην εξέλιξη της θεραπείας της χρόνιας ηπατίτιδας C, μιας ιογενούς ηπατίτιδας, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν δυσίατη ή και ανίατη και οδηγούσε τον πάσχοντα στην κίρρωση, τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο και το θάνατο. Η έλευση των καινούριων αντιϊκών θεραπειών, απαλλαγμένων παρενεργειών, προσφέρουν ποσοστά ίασης που προσεγγίζουν το 100% και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι στο εγγύς μέλλον η ηπατίτιδα C θα είναι η πρώτη λοιμώδης νόσος που θα εξαλειφθεί. Όλες οι λεπτομέρειες για τα φάρμακα, τα θεραπευτικά σχήματα, τις ενδείξεις θεραπείας και το Εθνικό Σχέδιο Εκρίζωσης της Νόσου θα συζητηθούν εκτενώς στη διάρκεια του Συνεδρίου», τονίζει ο κ. Μανωλακόπουλος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου


Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care