Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η δύναμη της μουσικής στην υγεία μας

15/12/2016 12:48:59 μμ
Τι είναι η μουσικοθεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ποιον δεν αρέσει η μουσική; Ποιος δεν έχει επιλέξει τη μουσική για να χαλαρώσει μετά από εντάσεις, νεύρα, μια μεγάλη στεναχώρια ή ένα έντονο άγχος; Η δύναμη της μουσικής είναι μεγάλη και όλοι –λίγο ή πολύ– απολαμβάνουμε τα οφέλη της με κάθε ευκαιρία…


Μια μετανάλυση από Βρετανούς επιστήμονες του Central and Northwest London Foundation NHS Trust θέλησε να επιβεβαιώσει τη δύναμη της μουσικής στην υγεία μας… Μετά από ανάλυση πέντε εργασιών σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην καταπολέμηση του άγχους, του στρες και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, διαπίστωσε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να αναδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό «όπλο» και κατά των «ψυχολογικών» νόσων.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα 4 από τις 5 μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα πολύ μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς που έκαναν μουσικοθεραπεία.


Σημειωτέον ότι μελέτες με εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί ακόμα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων.


Αν η κατάθλιψη είναι σημείο των καιρών μας, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 120 εκατ. άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη (ενώ οι θάνατοι από κατάθλιψη ξεπερνούν το 1 εκατ. κάθε χρόνο), η μουσικοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στο έργο τους και επιπλέον να μειώσει και τις τραγικές συνέπειες του άγχους, όπως είναι τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια.

Η μουσικοθεραπεία σήμερα

Σύμφωνα με το musictherapy.gr, η μουσικοθεραπεία είναι ένα καθιερωμένο επάγγελμα υγείας, στο οποίο η μουσική χρησιμοποιείται σε διαδραστικές θεραπευτικές παρεμβάσεις –που βασίζονται στην αυθόρμητη παραγωγή μουσικής με μουσικά όργανα, τη φωνής και το σώμα– με στόχους που αφορούν σωματικές, συναισθηματικές, γνωστικές και κοινωνικές ανάγκες των ατόμων.


Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις κ.ά. Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των επικοινωνιακών, κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων, στη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη, στη νευρολογική αποκατάσταση, στην αντιμετώπιση του άγχους, του πόνου κ.α.


Η μουσικοθεραπεία τελείται από εξειδικευμένους θεραπευτές, που έχουν ολοκληρώσει ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών μουσικοθεραπείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους