Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί την ανακάλυψη νέων φαρμάκων

29/10/2008
Έκκληση της επιστημονικής κοινότητας για συνέχιση της επένδυσης στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης με θέμα «Γονιδιωματική και Κοινωνία: Επανεφευρίσκοντας τη Ζωή;», η επένδυση στη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική έρευνα φαίνεται πλέον να απειλείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς με το φόβο των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης όλο και λιγότεροι θα «τολμούσαν» την ενίσχυση κοστοβόρων και «ριψοκίνδυνων οικονομικά» προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης νέων ουσιών.

«Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την ανακάλυψη και την παραγωγή νέων ελπιδοφόρων φαρμάκων» προειδοποίησαν επιστήμονες υγείας κατά την έναρξη διεθνούς σύσκεψης που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC). Η σύσκεψη αυτή, που είχε θέμα «Γονιδιωματική και Κοινωνία: Επανεφευρίσκοντας τη Ζωή;», πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2008 στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή άνω των 200 κορυφαίων επιστημόνων του χώρου.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης, η επένδυση στη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική έρευνα φαίνεται πλέον να απειλείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς με το φόβο των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης όλο και λιγότεροι θα «τολμούσαν» την ενίσχυση κοστοβόρων και «ριψοκίνδυνων οικονομικά» προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης νέων ουσιών.

Και αυτό, διότι ο βιοφαρμακευτικός τομέας χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό «ρίσκου», με μερικές μόνο από τις χιλιάδες πιθανές ουσίες που μπορεί να δοκιμάζονται να προκρίνονται σε πολυέξοδες και χρονοβόρες κλινικές δοκιμές και ακόμη λιγότερες ουσίες να ικανοποιούν τελικά τα κριτήρια αποτελεσματικότητας-ασφάλειας και να εγκρίνονται/κυκλοφορούν στην αγορά.

Έτσι, πιθανοί επενδυτές που θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν προγράμματα ανάπτυξης νέων καινοτόμων θεραπειών, πλέον αποθαρρύνονται και στρέφουν αλλού το ενδιαφέρον τους.

Ήδη πολλές μικρές βιοτεχνολογικές εταιρείες έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση, σε σημείο που να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες και να κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η οικονομική κρίση όμως έχει ήδη πλήξει σε κάποιο βαθμό και τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, με πολλές από αυτές να κλείνουν ερευνητικές μονάδες και να πραγματοποιούν περικοπές σε προσωπικό.

Υπό το πρίσμα, λοιπόν, των εξελίξεων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη την επιτακτική ανάγκη για εύρεση νέων φαρμάκων για τις ασθένειες που πλήττουν την ανθρωπότητα, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί επιχειρηματικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις να μη σταματήσουν την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων εύρεσης και ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ψηφιακά αρχεία που διακινούν πωλούνται κατά μέσο όρο προς 8 ευρώ στο dark web
Οι καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν τα επηρεαζόμενα προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Bain & Company: Πέντε παράγοντες αναδιαμορφώνουν τη φαρμακευτική αγορά
Η προσήλωση στο status quo δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή
Vican: Λανσάρει τη σειρά The Ordinary στα ελληνικά φαρμακεία
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Estée Lauder Hellas
Νέα συμφωνία για την Johnson & Johnson Innovative Medicine & τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ
Στόχος η ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Όμιλος Σαράντη: Διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα Jordan στα ελληνικά φαρμακεία
Η μάρκα προσφέρει τεκμηριωμένες λύσεις για τη στοματική φροντίδα