Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Νέα παρτίδα 700 χιλιάδων αντιγριπικών εμβολίων τις προσεχείς ημέρες
Σύμφωνα με τον Θ. Παπαθανάση, οι ελλείψεις τους παραμένουν πρόβλημα για τα φαρμακεία
ΦΥΚ: Η διανομή τους από τα φαρμακεία επεκτείνεται και για τα φάρμακα αυτοάνοσων παθήσεων
Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Προκλήσεις στην αποθήκευση, μεταφορά και διανομή των υπό ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την COVID-19
Δρ Έλενα Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

14/3/2018 12:32:02 μμ
Συμπεράσματα μεγάλης ιαπωνικής μελέτης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.


H βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία και συντελεί μεταξύ άλλων στην διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και τα δόντια, καθώς και στην υγεία του μυϊκού συστήματος. Παράλληλα, εμπεριέχεται και σε τροφές όπως: λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα, σαρδέλα κ.ά.), στρείδια, μανιτάρια, κρόκος αβγού και φυτική μαργαρίνη.


Οι ερευνητές από το  Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Ιαπωνίας ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Japan Public Health Center-based Prospective (JPHC) Study, στην οποία είχαν λάβει μέρος 33.736 άνδρες και γυναίκες, 40-69 ετών.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό τους, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, καθώς και δείγματα αίματος για την μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D.


Τα επίπεδα της βιταμίνης ποίκιλαν ανάλογα με τη στιγμή που είχε ληφθεί το δείγμα αίματος. Όπως ήταν αναμενόμενο ήταν υψηλότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, συγκριτικά με το χειμώνα και την άνοιξη.

Μετά τη συνεκτίμηση των εποχικών διακυμάνσεων, τα δείγματα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, από τα χαμηλότερα έως τα υψηλότερα επίπεδα.


Κατά τη διάρκεια των 16 ετών της μελέτης, καταγράφηκαν 3.301 νέες περιπτώσεις καρκίνου.

Η συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων και η συνεκτίμηση αρκετών γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρκίνο (ηλικία, Δείκτης Μάζας Σώματος, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, αλκοόλ και διατροφή) αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονταν με περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά σε άνδρες και γυναίκες.


Επίσης, μειωμένος ήταν ο κίνδυνος κατά 30-50% για καρκίνο του ήπατος, συγκεκριμένα, με τη σχέση να αφορά περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες.


«Δεν εντοπίστηκε συσχετισμός με τον καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη και κανέναν εκ των άλλων καρκίνων που εξετάσαμε», σημειώνουν οι ερευνητές, αλλά σε κάθε περίπτωση η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι η βιταμίνη D προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, αλλά μέχρι ορισμένου σημείου. Υπογραμμίζουν δε ότι τα συμπεράσματα δεν μεταβλήθηκαν όταν ελήφθησαν υπόψη επιπρόσθετοι διατροφικοί παράγοντες.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη αύξηση σε προϊόντα φροντίδας ασθενών


Σχετικά άρθρα

Plant Based Conference 2020: Για πρώτη φορά ένα συνέδριο που εξερευνά τις ανάγκες για Plant Based προϊόντα
Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών;
Νέα Εποχή για τους Ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα
Εγκαινιάζει ο Σύλλογος 95, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς
Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ
Η καθολική χρήση τους έχει και οικονομικά οφέλη δείχνουν οι νέες μελέτες