Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η αύξηση στην κατανάλωση γενοσήμων δεν έχει επιτευχθεί

29/10/2015 12:10:22 μμ
Αντιθέτως άνοδο έχει η κατανάλωση πρωτότυπων φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νίκο Πολύζο, αποκαλύπτει ότι η «επιθυμητή» αύξηση στην κατανάλωση των γενοσήμων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, παρά τις μνημονιακές απαιτήσεις των τελευταίων χρόνων και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.


Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (τα οποία λήφθηκαν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) για τα έτη 2013-2014, έχει αυξηθεί η χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της πολιτείας.


Τα βασικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας είναι τα εξής:

  • Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013 ήταν 17%, ενώ το 2014 αυξήθηκε στο 20%.
  • Αντιθέτως αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014.
  • Σε επιμέρους θεραπευτικές κατηγορίες (π.χ. στα φάρμακα κατά των λιπιδίων, στατίνες), η διείσδυση γενοσήμων είναι ξεπερνά το 40%.
  • Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ποσοστό των γενοσήμων αγγίζει μόνο το 30%. Η μελέτη ανέδειξε ότι το 80% των δαπανών των νοσοκομείων για φάρμακα, αφορούν μόλις 100 από συνολικά περίπου 1.000 δραστικές ουσίες. Επίσης, το 80% του ετήσιου προϋπολογισμού αφορά 33 μεγάλα νοσοκομεία.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην 'Αννα Μαρία Παπίρη
Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «Global Public Confidence»






Σχετικά άρθρα

Ο πρόεδρος Τραμπ επιβάλλει μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων κατά 59-90%
Ανέφικτο το διάταγμα, υποστηρίζουν αναλυτές και νομικοί
Δικαστική διαμάχη για συμπλήρωμα διατροφής
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς υγείας στα φυτικά προϊόντα
Επιδεινώνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ
Ευρεία σύσκεψη για ΦΥΚ
Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ