Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η ακτινοβολία είναι παντού. Πόσο κινδυνεύουμε;

5/9/2014 11:00:58 πμ
Τι μας προτείνουν οι επιστήμονες για την προστασία μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο μικρόκοσμός μας έχει κυριολεκτικά κατακλυστεί από την ακτινοβολία που προκαλούν οι συσκευές καθημερινής χρήσης.

Ένα κινητό που φορτίζει δίπλα μας την ώρα του ύπνου, η κουζίνα που μαγειρεύουμε, το ψυγείο που είναι συνεχώς σε λειτουργία είναι μόνο μερικές από τις απαραίτητες συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία καθ όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Πόσο ενοχοποιούνται όλα αυτά για την πιθανή εμφάνιση καρκίνου;

Οι επιστήμονες τονίζουν πως το DNA μας έχει συνηθίσει σε ένα ραδιενεργό περιβάλλον, λαμβάνουμε ακτινοβολία ζώντας και αναπνέοντας,λόγω του φυσικού ραδιενεργού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Είναι αρκετό να σκεφτεί κανείς πως λαμβάνουμε κάθε δύο ημέρες ισοδύναμη δόση ακτινοβολίας μίας ακτινογραφίας θώρακος.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσον αφορά την τεχνητή ακτινοβολία (κινητή τηλεφωνία, κεραίες, φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματα δίκτυα, δίκτυα μεταφοράς, διανομής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, ραντάρ, υπολογιστές, ιατρική έκθεση), πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας ώστε να λαμβάνουμε τη λιγότερη δυνατή.

Όταν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο με bluetooth ή ακουστικό λαμβάνουμε μικρότερη ακτινοβολία. Πρέπει να το φορτίζουμε μακριά μας και όχι δίπλα στο κρεβάτι μας, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με το σώμα μας. Φυσικά όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής που θα γίνει στην Αθήνα 11-13 Σεπτεμβρίου, η Κυριακή Θεοδώρου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, το κινητό δεν θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς το 90% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών χρησιμοποιεί το κινητό των γονιών του, το 35% ηλικίας 9-10 ετών και το 90% των εφήβων έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

«Η αρχική μεγάλη ανησυχία που υπήρχε για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τις ηλεκτρικές συσκευές δεν ισχύει» ανέφερε η κ. Θεοδώρου, καθώς η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από αυτά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και τα στοιχεία που υπάρχουν έως σήμερα δεν καταγράφουν συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των συσκευών αυτών και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Επίσης, με αφορμή το συνέδριο τους, οι ειδικοί τόνισαν ότι διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες απαιτούν ακτινοβολία (όπως αξονική,ακτινογραφία, σπινθιρογράφημα) θα πρέπει να αποφεύγονται στα νεαρά άτομα και τα παιδιά και να γίνονται μόνο όταν υπάρχουν απαραίτητες ενδείξεις.

Η ακτινοβολία που λαμβάνουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποβληθεί. Ζούμε με αυτήν και η δράση της  είναι να κατακερματίζει το DNA μας. Παρόλα αυτά ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί μέχρι ένα σημείο να επιδιορθώνει αυτές τις βλάβες χωρίς να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Έρευνα από το «'Αλμα Ζωής» και το LabHTA






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων